Languages

Коља Блахер

Виолиниста Коља Блахер је студирао на Музичкој академији Џулијард у класи Дороти Дилеј и у Салцбургу код Шандора Вега. Као солиста је наступао широм света, са оркестрима као што су Берлинска филхармонија, Минхенска филхармонија, Симфонијски оркестар Севернонемачке радиотелевизије, оркестар Гевандхаус из Лајпцига, Оркестар Санта Ћећилија из Рима и Балтиморски симфонијски оркестар. Сарађивао је са диригентима попут Кирила Петренка, Владимира Јуровског, Дмитрија Китајенка, Мариса Јансонса, Матијаса Пинчера и Маркуса Штенца.
 
Блахеров репертоар обухвата композиције за соло виолину од Баха до Берија, основни романтичарски репертоар, као и савремена дела за виолину и оркестар (укључујући дела Магнуса Линдберга, Курта Вајла, Ханса Вернера Хенцеа и Бернда Алоиса Цимермана). Блахер је извео и немачку премијеру композиције Брета Дина Electric Preludes за електричну виолину са шест жица. Блахер је 2013. године снимио Шенбергов Виолински концерт са оркестром Гирцених под управом Маркуса Штенца.
 
У последњих пет година, нови фокус Блахерових уметничких активности био је на концертима на којима он свира и уметнички руководи; као вођа – и као солиста и са позиције концертмајстора – редовно је сарађивао са Симфонијским оркестром из Мелбурна, Симфонијским оркестром из Милана, Филхармонијом из Хонг Конга, Штутгартским камерним оркестром, Фестивалским гудачима из Луцерна, Симфонијским оркестром из Јерусалима, Камератом из Берна, Дрезденском филхармонијом и Оркестром Комичне опере из Берлина. Овај нови облик наступа, који је све више тражен, омогућио му је гостовања широм света, од Сан Антонија до Куала Лумпура, од Хагена до Париза.
 
Неки од предстојећих ангажмана у сезони 2016/17. су пројекти са Данијелом Рајскином (Београдска филхармонија), Карл-Хајнцом Штефенсом (Немачка државна филхармонија Рајнланд-Фалц) и Александром Блохом (Симфонијски оркестар из Диселдорфа).
 
Блахер јe остварио високо награђивана издања (нпр. наградом Diapason d’Or) у сарадњи са Клаудијом Абадом, са којим одржава блиске везе још од времена када су сарађивали у Берлинској филхармонији и Фестивалском оркестру у Луцерну. Последње Блахерово издање је Шенбергов Виолински концерт (са Маркусом Штенцом и оркестром Гирцених из Келна) 2013. године.
 
Коља Блахер је радио као професор на Универзитету за музику и позориште у Хамбургу пре повратка у свој родни Берлин, где сада предаје на Музичкој академији Ханс Ајзлер. Рођени Берлинац (отац му је био балтичко-немачки композитор Борис Блахер), Коља Блахер и живи са породицом у Берлину.
 
Блахер свира Страдиваријеву виолину Тритон из 1730. године, коју му је великодушно позајмила гђа Кимико Пауерс.