Languages

Kiril Gerštajn

“Ovo je vrsta ozbiljnog, inteligentnog i virtuoznog muziciranja koja održava klasičnu muziku živom.”

Obzerver

 

Nasleđe pijaniste Kirila Gerštajna kombinacija je tradicionalnog ruskog, američkog i srednjoevropskog muziciranja, i nezasite radoznalosti. Ovim kvalitetima i odnosima koje je razvio sa orkestrima, dirigentima, instrumentalistima, pevačima i kompozitorima, otvorio je vrata širokom spektru repertoara, kako novog tako i starog. Od Baha do Adeza, Gerštajnovo sviranje se odlikuje žestokom tehnikom i pronicljivom inteligencijom, upareno sa energičnim, maštovitim muzičkim prisustvom, što ga čini najboljim u svojoj profesiji.

 

Rođen u bivšem Sovjetskom Savezu, Gerštajn je američki državljanin sa adresom u Berlinu. I njegova karijera je, ništa manje, internacionalna: nastupao je širom sveta, od koncerata sa simfonijskim orkestrima Čikaškim i Bostonskim, lajpciškim Gevandhausom, Kraljevskim Koncertgebauom, Bečkom i Berlinskom filharmonijom, Londonskim simfonijskim orkestrom i Simfonijskim orkestrom Bavarskog radija (BRSO), do resitala u Londonu, Berlinu, Beču, Parizu i Njujorku. Gerštajnov istančani osećaj za repertoar pokazaće se u narednoj sezoni kada postane stalni izvođač sa BRSO-m i predstavi trodelnu seriju koncerata Buzoni i njegov svet u londonskoj dvorani Vigmor. Sa BRSO, Gerštajn će svirati seriju koncerata pred domaćom publikom a potom i na turneji sa Alanom Gilbertom, Danijelom Hardingom, Antonelom Manakordom i Erinom Jašimom. Gerštajnovo predstojeće CD izdanje za Mirios Klasiks biće dupli album muzike Debisija i Komitasa.

 

Prvi put je sarađivao sa ovom izdavačkom kućom 2010. godine. Zahvaljujući tom partnerstvu, realizovao je mnoge, dobro odabrane projekte, uključujući Mocartove klavirske sonate za četiri ruke sa Ferencom Radošem, mentorom sa kojim radi 17 godina; Štrausov Enoh Arden sa Brunom Gancom (Krila želje; Propast); Buzonijev monumentalni klavirski koncert sa Bostonskim simfonijskim orkestrom i Sakarijem Oramom; i Geršvinov Trenutak sa Simfonijskim orkestrom iz Sent Luisa, Dejvidom Robertsonom, Gerštajnovim džez mentorom Gerijem Bartonom i američkom pevačicom i kantautorkom Storm Lardž. Izdanje kuće Dojče Gramofon svetskog premijernog izvođenja Adezovog Koncerta za klavir i orkestar, napisanog specijalno za Gerštajna, sa Bostonskim simfonijskim orkestrom, osvojilo je nagradu Gramofon 2020. godine i kao i nominaciju za tri Gremi nagrade.

 

Dugogodišnji zagovornik važnosti podučavanja u životu muzičara, Kiril Gerštajn je trenutno profesor klavira na berlinskom Hans Ajzler univerzitetu i Kronberg akademiji. Pod okriljem Kronberg akademije, njegova serija besplatnih i otvorenih onlajn seminara pod nazivom Kiril Gerštajn vas poziva sada počinje svoju petu sezonu i uključuje razgovore sa vodećim muzičarima, umetnicima i misliocima, među kojima su, do sada, bili Ai Vejvej, Ivan Fišer, Debora Borda, Ser Antonio Papano, Kaja Sarijaho i Džošua Redman.

 

Rođen je 1979. godine u Voronježu u Rusiji. Pohađao jednu od specijalnih muzičkih škola u zemlji za nadarenu decu. Sȃm je naučio da svira džez, slušajući kolekciju ploča svojih roditelja. Nakon slučajnog susreta sa legendom džeza Gerijem Bartonom u Sankt Peterburgu kada je imao 14 godina, pozvan je kao najmlađi student da pohađa muzički koledž Berkli u Bostonu, gde je studirao džez klavir uporedo sa studijama klasičnog klavira. Sa 16 godina, Gerštajn je odlučio da se usresredi samo na klasičnu muziku. Osnovne i postdiplomske studije završio je u klasi Solomona Mikovskog u Muzičkoj školi na Menhetnu, nakon čega je studije nastavio kod Dmitrija Baškirova u Madridu i Ferenca Radoša u Budimpešti. Gerštajn je šesti dobitnik prestižne Gilmorove nagrade za umetnike; dobitnik je prve nagrade na 10. takmičenju Artur Rubinštajn i stipendista Ejveri Fišer stipendije za najbolje izvođače. U maju 2021. godine, dodeljena mu je titula počasnog doktora muzičke umetnosti na Muzičkoj školi na