Languages

Кирила Герштајна

Наслеђе пијанисте Кирила Герштајна комбинација је традиционалног руског, америчког и средњоевропског музицирања, и незасите радозналости. Овим квалитетима и односима које је развио са оркестрима, диригентима, инструменталистима, певачима и композиторима, отворио је врата широком спектру репертоара, како новог тако и старог. Од Баха до Адеза, Герштајново свирање се одликује жестоком техником и проницљивом интелигенцијом, упарено са енергичним, маштовитим музичким присуством, што га чини најбољим у својој професији.

 

Рођен у бившем Совјетском Савезу, Герштајн је амерички држављанин са адресом у Берлину. И његова каријера је, ништа мање, интернационална: наступао је широм света, од концерата са симфонијским оркестрима Чикага и Бостона, лајпцишким Гевандхаусом, Краљевским Концертгебауом, Бечком и Берлинском филхармонијом, Лондонским симфонијским оркестром и Симфонијским оркестром Баварског радија (БРСО), до реситала у Лондону, Берлину, Бечу, Паризу и Њујорку. Герштајнов истанчани осећај за репертоар показаће се у наредној сезони када постане стални извођач са БРСО-м и представи троделну серију концерата Бузони и његов свет у лондонској дворани Вигмор. Са БРСО, Герштајн ће свирати серију концерата пред домаћом публиком а потом и на турнеји са Аланом Гилбертом, Данијелом Хардингом, Антонелом Манакордом и Ерином Јашимом. Герштајново предстојеcће ЦД издање за Мириос Класикс биће дупли албум музике Дебисија и Комитаса.

 

Први пут је сарађивао са овом издавачком куćом 2010. године. Захваљујући том партнерству, реализовао је многе, добро одабране пројекте, укључујући Моцартове клавирске сонате за четири руке са Ференцом Радошем, ментором са којим ради 17 година; Штраусов Енох Арден са Бруном Ганцом (Крила жеље; Пропаст); Бузонијев монументални клавирски концерт са Бостонским симфонијским оркестром и Сакаријем Орамом; и Гершвинов Тренутак са Симфонијским оркестром из Сент Луиса, Дејвидом Робертсоном, Герштајновим џез ментором Геријем Бартоном и америчком певачицом и кантауторком Сторм Ларџ. Издање куће Дојче Грамофон светског премијерног извођења Адезовог Концерта за клавир и оркестар, написаног специјално за Герштајна, са Бостонским симфонијским оркестром, освојило је награду Грамофон 2020. године, као и номинацију за три Греми награде.

 

Дугогодишњи заговорник важности подучавања у животу музичара, Кирил Герштајн је тренутно професор клавира на берлинском Ханс Ајзлер универзитету и Кронберг академији. Под окриљем Кронберг академије, његова серија бесплатних и отворених онлајн семинара под називом Кирил Герштајн вас позива сада почиње своју пету сезону и укључује разговоре са водећим музичарима, уметницима и мислиоцима, међу којима су, до сада, били Аи Вејвеј, Иван Фишер, Дебора Борда, Сер Антонио Папано, Каја Саријахо и Џошуа Редман.

 

Рођен је 1979. године у Вороњежу у Русији. Похађао једну од специјалних музичких школа у земљи за надарену децу. Сȃм је научио да свира џез, слушајући колекцију плоча својих родитеља. Након случајног сусрета са легендом џеза Геријем Бартоном у Санкт Петербургу када је имао 14 година, позван је као најмлађи студент да похађа музички колеџ Беркли у Бостону, где је студирао џез клавир упоредо са студијама класичног клавира. Са 16 година, Герштајн је одлучио да се усресреди само на класичну музику. Основне и постдипломске студије завршио је у класи Соломона Миковског у Музичкој школи на Менхетну, након чега је студије наставио код Дмитрија Башкирова у Мадриду и Ференца Радоша у Будимпешти. Герштајн је шести добитник престижне Гилморове награде за уметнике; добитник је прве награде на 10. такмичењу Артур Рубинштајн и стипендиста Ејвери Фишер стипендије за најбоље извођаче. У мају 2021. године, додељена му је титула почасног доктора музичке уметности на Музичкој школи на Менхетну.