Languages

Кијан Солтани

Тајмс је оценио Киана Солтанија као изванредног виолончелисту, а Грамофон је његово свирање описао као чисто савршенство, које карактерише дубина израза, осећај индивидуалности и техничког мајсторства, поред харизматичног сценског наступа и способности да створи тренутну емотивну везу са публиком. Сада га позивају водећи светски оркестри, диригенти и промотери реситала, што га је од звезде у успону довело до једног од виолончелиста о којима се данас највише говори.

У сезони 2021/22 Солтани је позван да дебитује са оркестрима као што су Национална академија Санта Ћећилија, Чешка филхармонија, Бечки Радио ОРФ, Италијански оркрестар Швајцарске, затим Оркестар западнонемачког радија из Келна и симфонијски оркестри из Барселоне и Питсбурга. Поново ће наступати са Лондонском и Израелском филхармонијом, Бечким симфонијским оркестром, Државном капелом из Берлина и са Оркестром Тонхале из Цириха. Поред тога, Солтани креће на велике оркестарске турнеје, са Западно-источним Диван оркестром под управом Данијела Баренбојма, Филхармонијом из Санкт Петербурга под управом Јурија Темирканова, са симфонијским оркестром Бечког радија ОРФ под управом Марин Алсоп и Краљевским филхармонијским оркестром под управом Василија Петренка.

Међу недавним оркестарским наступима, од значаја су били они са Бечком филхармонијом, Лондонском филхармонијом, Државном капелом из Берлина, оркестром НЦПА из Кине, и симфонијским оркестрима Бостона и Чикага. Солтани је био резиденцијални уметник на Музичком фестивалу у Шлезвиг-Холштајну у јулу 2021. године, на којем је презентовао један број концерата укључујући персијско вече са ансамблом Шираз. Солтани је започео вишегодишњу резиденцију са серијом Јunge Wilde у Концертхаусу у Дортмунду у јесен 2018. Као реситалиста, Солтани је недавно наступао у Карнеги холу и на фестивалима у Салцбургу и Луцерну, затим у Вигмор Холу и сали Пјер Булез у Берлину, где је био позван да презентује вече музике за виолончело.

Солтани је 2017. године потписао ексклузивни уговор о снимању са продукцијском кућом Deutsche Grammophon и његов први диск Home, који се састоји од дела за виолончело и клавир Шуберта, Шумана и Резе Валија, објављен је 2018. године уз велика међународна признања, а Grammophon је описао снимак као узвишен. Солтани је од тада снимио дискове укључујући клавирска трија Дворжака и Чајковског са Лахавом Шанијем и Реноом Каписоном, снимљена уживо на Ускршњем фестивалу у Екс-ан-Провансу 2018. у издању Warner Classics као и Дворжаков Концерт за виолончело са Државном капелом из Берлина под управом Данијела Баренбојма у августу 2020.

Током целе 2020. године, Солтани је радио на свом најновијем диску за Deutsche Grammophon који је објављен у октобру 2021. Диск под називом Cello Unlimited омаж је виолончелу и филмској музици. О диску, Солтани је написао: Све што ћете чути на овом албуму је направљено само и искључиво са мојим виолончелом и свирам само ја. Могућности овог инструмента су неограничене и бесконачне, а албум је направљен у славу овог инструмента и такође епске филмске музике.

Априла 2013. привукао је пажњу светске музичке јавности победом на Међународном такмичењу за виолончело Пауло у Хелсинкију, када га је часопис Остинато похвалио као солисту највишег нивоа међу новом генерацијом челиста.

Кијан Солтани је рођен 1992. године у Брегенцу, у Аустрији, у породици персијских музичара. Почео је да свира виолончело са четири године и имао је само дванаест година када се придружио класи Ивана Монигетија на Музичкој академији у Базелу. Изабран је за стипендисту Фондације Ане-Софи Мутер 2014. године и завршио даље студије као члан програма Млади солисти на немачкој Академији Кронберг. Заокружио је своје музчко образовање на Међународној музичкој академији у Лихтенштајну.

Кијан Солтани свира на виолончелу The London, ex Boccherini Антонија Страдиварија, које му је љубазно позајмио великодушни спонзор преко Међународног гудачког друштва Beares.