Languages

Кијан Солтани

Одушевљене рецензије и позиве за наступе у водећим светским концертним дворанама покренуле су овог 26-годишњег музичара да од звезде у успону постане један од најупечатљивијих музичара ове генерације.

 

Кијан Солтани је направио пробој на међународној сцени још док је имао 19 година, са одлично примљеним деби наступима у Златној сали бечког Музикферајна и на Шубертијади у Хоенемсу. Априла 2013. привукао је пажњу светске музичке јавности победом на Међународном такмичењу за виолончело Пауло у Хелсинкију, када га је часопис Остинато похвалио као „солисту највишег нивоа међу новом генерацијом виолончелиста“.

 

У лето 2015. године придружио се пијанисти Данијелу Баренбојму као један од солиста у Бетовеновом Троструком концерту, изводећи ово дело током наступа Западно-источног Диван оркестра на концерту у берлинском Валдбине, на фестивалима у Салцбургу и Луцерну, на Би-Би-Си Промс-у у Лондону и у Театру Колон у Буенос Аиресу.

 

Најзначајније наступе у сезони 2017/18, имао је у Алте Опер у Франкфурту, Филхармонији у Паризу, Ројал Фестивал Холу у Лондону, Филхармонији у Келну, Сали Пјер Булез у Берлину, Принц Регент театру у Минхену, Концертхаусу у Ослу, на Шубертијади у Хоенемсу, као и наступе у Салцбургу, Вербијеу, Луцерну и на Ускршњем фестивалу у Екс-ан-Провансу. Поново се придружио Баренбојму и Западно-источном Диван оркестру у изведби Штраусовог Дон Кихота на светској турнеји током 2017. Његов деби албум за Дојче Грамофон, Home, који укључује дела за виолончело и клавир Шуберта, Шумана и Резе Валија, издат је као међународно издање у јануару 2018. године.

 

Кијан Солтани је рођен 1992. године у Брегенцу, у Аустрији, у породици персијских музичара. Почео је да свира виолончело са четири године и имао је само дванаест година када се придружио класи Ивана Монигетија на Музичкој академији у Базелу. Изабран је за стипендисту Фондације Ан-Софи Мутер 2014. године и завршио даље студије као члан програма Млади солисти на немачкој Академији Кронберг. Заокружио је своје музчко образовање на Међународној музичкој академији у Лихтенштајну.

 

Кијан Солтани свира на виолончелу ​​браће Гранћино из 1680. године, које му је великодушно позајмио бечки „Мерито Стринг Инструментс Труст“.