Languages

Karin Lovelijus

Švedski mecosopran Karin Lovelijus postala je poznata u Skandinaviji i u kontinentalnoj Evropi po snažnoj interpretaciji dramskog mecosopranskog repertoara. Pojavila se u Karnegi Holu, Operi u Lajpcigu, Semperoperi iz Drezdena, Kapitol Teatru iz Tuluza, Operi iz Malmea, Kraljevskoj operi Švedske, Koncertnoj dvorani Odenze, Finskoj nacionalnoj operi, Državnom teatru Hesena iz Visbadena, Orkestru Gevandhaus, Pozorištu Kemnic i Operi iz Geteborga.

 

Budući angažmani uključuju ulogu Ježibabe u operi Rusalka na Operskom festivalu u Glindebornu 2019. i Erdu u Zigfridu i Rajnskom zlatu u Operi iz Lajpciga 2020. godine.

 

Karin Lovelijus trenutno je vodeći dramski mecosopran u operi iz Lajpciga, gde njene uloge uključuju Friku u Prstenu Nibelunga, Dadilju u Ženi bez senke, Valtrautu i Prvu Nornu u Sumraku bogova, Gertrudu u Ivici i Marici, Adelaidu u Arabeli, Lekadiju Begbik u Usponu i padu grada Mahagonije, Turkinju Babu u Životu razvratnika, Klitemnestru u Elektri, Juditu u Zamku Plavobradog, Ježibabu u Rusalki, Mari u Letećem Holanđaninu i Irodijadu u Salomi.

 

Izvan Lajpciga, angažmani Karin Lovelijus uključuju uloge Vojvotkinje u Napuderiši joj lice na festivalu Muzika nova u Helsinkiju, Marte u Faustu i Marceline u Figarovoj ženidbi na Gradskom teatru u Bolcanu, Švertlajte i Frike u Prstenu Nibelunga u Teatru u Kemnicu, Luciju u Svraki kradljivici u Državnoj operi Leko dvorca, Švedska, i Frugolu u Plaštu u “Opera på Skäret” takođe u Švedskoj. Karin je takođe pevala Majku u Konzulu u Narodnoj operi u Stokholmu.

 

Karin Lovelijus sarađivala je sa orkestrima kao što su orkestar Gevandhaus, Simfonijski orkestar iz Malmea i Orkestar bavarskog radija i snimila za radio-difuzne kompanije kao što su Švedski radio i Bavarski radio s kojima je premijerno izvela dela Gerda Kira i Rajnea Jensona. Godine 2020 pevaće na premijeri dela Priroda Andrjua Forda u Ridarhusetu u Stokholmu i na festivalu Is Arti u Litvaniji. Karin Lovelijus se školovala na Akademiji Sibelius, gde je diplomirala i stekla zvanje Magistra opere 2001. Dobila je nekoliko stipendija Švedskog umetničkog saveta i osvojila drugu nagradu na godišnjem takmičenju Centra za savremenu operu.