Languages

Kamij Toma

Optimizam, vitalnost i razigranost elementi su neodoljive ličnosti Kamij Toma. Mlada violončelistkinja francusko-belgijskog porekla, koja je potpisala ekskluzivni ugovor sa izdavačkom kućom Dojče Gramofon u aprilu 2017. godine, u potpunosti razume moć umetnosti da zbliži ljude, da ujedini pojedince iz različitih kultura, zemalja i porekla. Njena harizmatična virtuoznost je vođena strašću za životom i željom da inspiriše druge da otvore svoja srca za čuda i emocije klasične muzike. Čvrsto verujem da muzika ima moć da ispuni srca, da sve osećate mnogo intenzivnije, kaže Kamij. Muzika pruža nadu u lepotu i veličinu ljudske duše.

 

Glas nade, njen drugi album za Dojče Gramofon, bio je spreman za međunarodnu premijeru 6. juna 2020. godine. Centralna tema albuma je svetska premijera snimka Koncerta za violončelo i orkestar Fazila Saja Nikad ne odustaj, dela nastalog kao odgovor kompozitora na terorističke napade na Pariz i Istanbul, napisanog za Kamij, koja je svoju svetsku premijeru ovog dela održala u Parizu u aprilu 2018. godine. To je prvi album klasične muzike snimljen u partnerstvu sa UNICEF-om, koji odražava želju violončelistkinje da kroz svoju muziku pomogne drugima.

 

Kamij Toma je rođena 1988. godine u Parizu. Počela je da svira violončelo sa četiri godine i tako brzo napredovala da je ubrzo počela da pohađa časove kod Marsela Bardona. Preselila se u Berlin 2006. godine da bi studirala kod Štefana Forka i Fransa Helmersona na Muzičkoj akademiji Hans Ajzler, a usavršavanje je nastavila kod Volfganga Emanuela Šmita na akademiji Franc List u Vajmaru.

 

Kamij osvaja svetsku scenu neverovatnom brzinom. Već je sarađivala sa dirigentima kao što su Pavo Jarvi, Miko Frank, Mark Sustro, Darel Ang, Kent Nagano, Stefan Denev i orkestrima kao što su Nemačka kamerna filharmonija iz Bremena, Orkestar državne akademije Santa Ćećilije, Varšavski simfonijski orkestar, Orkestar Elbfilharmonije iz Hamburga, Gudači festivala u Lucernu, kamerni orkestar u minhenskoj Herkules sali, Nacionalni orkestar iz Bordoa i Briselska filharmonija.

 

Kamij Toma svira na čuvenom Fojerman Stradivarijusu iz 1730. godine, koji joj je ustupila Muzička fondacija Nipon.