Languages

Камиј Тома

Оптимизам, виталност и разиграност елементи су неодољиве личности Камиј Тома. Млада виолончелисткиња француско-белгијског порекла, која је потписала ексклузивни уговор са издавачком кућом Дојче Грамофон у априлу 2017. године, у потпуности разуме моћ уметности да зближи људе, да уједини појединце из различитих култура, земаља и порекла. Њена харизматична виртуозност је вођена страшћу за животом и жељом да инспирише друге да отворе своја срца за чуда и емоције класичне музике. Чврсто верујем да музика има моћ да испуни срца, да све осећате много интензивније, каже Камиј. Музика пружа наду у лепоту и величину људске душе.

 

Глас наде, њен други албум за Дојче Грамофон, био је спреман за међународну премијеру 6. јуна 2020. године. Централна тема албума је светска премијера снимка Концерта за виолончело и оркестар Фазила Саја Никад не одустај, дела насталог као одговор композитора на терористичке нападе на Париз и Истанбул, написаног за Камиј, која је своју светску премијеру овог дела одржала у Паризу у априлу 2018. године. То је први албум класичне музике снимљен у партнерству са УНИЦЕФ-ом, који одражава жељу виолончелисткиње да кроз своју музику помогне другима.

 

Камиј Тома је рођена 1988. године у Паризу. Почела је да свира виолончело са четири године и тако брзо напредовала да је убрзо почела да похађа часове код Марсела Бардона. Преселила се у Берлин 2006. године да би студирала код Штефана Форка и Франса Хелмерсона на Музичкој академији Ханс Ајзлер, а усавршавање је наставила код Волфганга Емануела Шмита на академији Франц Лист у Вајмару.

 

Камиј осваја светску сцену невероватном брзином. Већ је сарађивала са диригентима као што су Паво Јарви, Мико Франк, Марк Сустро, Дарел Анг, Кент Нагано, Стефан Денев и оркестрима као што су Немачка камерна филхармонија из Бремена, Оркестар државне академије Санта Ћећилије, Варшавски симфонијски оркестар, Оркестар Елбфилхармоније из Хамбурга, Гудачи фестивала у Луцерну, камерни оркестар у минхенској Херкулес сали, Национални оркестар из Бордоа и Бриселска филхармонија.

 

Камиј Тома свира на чувеном Фојерман Страдиваријусу из 1730. године, који јој је уступила Музичка фондација Нипон.