Languages

Jurhen fan Rejn

Glavni trombonista Kralјevskog orkestra Koncertgebau, Jurhen fan Rejn je veoma traženi solista, zbog načina na koji posvećeno promoviše svoj instrument, njegovog inovativnog repertoara za trombon, kao i približavanja postojećeg repertoara široj publici. Specijalista je i za moderni i za barokni trombon. Nastupao je kao solista sa orkestrima kao što su Kralјevski orkestar Koncertgebau, Češka filharmonija, Roterdamska filharmonija, Tajvanska nacionalna simfonija, Tokijska filharmonija, Simfonijski orkestar iz Antverpena, Simfonijski orkestar iz Dalasa, Orkestar Romanske Švajcarske i Filharmonija iz Nagoje. U narednim sezonama Jurhen po prvi put nastupa, između ostalih, i sa Filharmonijom iz Hong Konga, Nacionalnim orkestrom Francuske i Luksemburškom filharmonijom.

 

Godine 2004. bio je dobitnik Holandske muzičke nagrade, najvišeg odlikovanja u oblasti muzike koje dodelјuje holandsko Ministarstvo kulture. Godine 2006. osvojio je i prestižnu nagradu Borleti-Buitoni fonda, koja se svake godine dodelјuje najperspektivnijim i najtalentovanijim mladim internacionalnim solistima i ansamblima. Dobitnik je i drugih velikih nagrada, uklјučujući prve nagrade na međunarodnim takmičenjima trombona u Tulonu i Gebvileru.

 

U recenziji njegovog prvog CD-a, muzički časopis Luister je naveo: Fan Rejn je pravi ambasador svog instrumenta, koji se još uvek retko koristi kao virtuozni duvački instrument među kompozitorima. Nema toliko trombonista koji dostižu brilјantan nivo fan Rejna. U zvuku, dinamici, boji, muzičkom razumevanju i ekspresivnosti, fan Rejn nema konkurenciju…

 

Za Jurhena su napisana mnoga nova dela, uklјučujući koncert za trombon Tea Verbeja i dela Jakoba TV-a i Florijana Magnusa Majera. U proleće 2012. godine, Jurhen je premijerno izveo koncert za trombon Kalevija Ahoa, koji je za njega napisan po narudžbini Fonda Borleti-Buitoni, kao i koncerte sa Haškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Oulua u Finskoj i Simfonijskim orkestrom radija Bi-Bi-Si. O ovom poslednjem koncertu Tajms je pisao: … fan Rejn i Aho pretvorili su trombon u izvor melodične gracioznosti i razigranosti, sa kojim nas kroz četiri raskošna stava ulјulјkuje prvoklasni orkestar… U aprilu 2017. godine, fan Rejn je izveo svetsku premijeru koncerta za trombon Džejmsa Mekmilana, komponovanim za njega, sa Kralјevskim orkestrom Koncertgebau i pod dirigentskom palicom Ivana Fišera. Slede koncerti sa orkestrima u SAD-u, Finskoj, Belgiji, Švajcarskoj i Nemačkoj.

 

Jurhen fan Rejn predaje na Konzervatorijumu u Amsterdamu, a imenovan je i za međunarodnog gostujućeg profesora na Kralјevskoj muzičkoj akademiji u Londonu. Takođe je aktivan kamerni muzičar u ansamblima kao što su Nјu Trombon Kolektiv, RCO Bras i Bras Junajted.

 

Svira isklјučivo na instrumentima koje je napravio Antoan Kurtoa i izdao je 5 kompakt diskova za izdavačku kuću Čenel Klasik.