Languages

Јурхен фан Рејн

Главни тромбониста Краљевског оркестра Концертгебау, Јурхен фан Рејн је веома тражени солиста, због начина на који посвећено промовише свој инструмент, његовог иновативног репертоара за тромбон, као и приближавања постојећег репертоара широј публици. Специјалиста је и за модерни и за барокни тромбон. Наступао је као солиста са оркестрима као што су Краљевски оркестар Концертгебау, Чешка филхармонија, Ротердамска филхармонија, Тајванска национална симфонија, Токијска филхармонија, Симфонијски оркестар из Антверпена, Симфонијски оркестар из Даласа, Оркестар Романске Швајцарске и Филхармонија из Нагоје. У наредним сезонама Јурхен по први пут наступа, између осталих, и са Филхармонијом из Хонг Конга, Националним оркестром Француске и Луксембуршком филхармонијом.

 

Године 2004. био је добитник Холандске музичке награде, највишег одликовања у области музике које додељује холандско Министарство културе. Године 2006. освојио је и престижну награду Борлети-Буитони фонда, која се сваке године додељује најперспективнијим и најталентованијим младим интернационалним солистима и ансамблима. Добитник је и других великих награда, укључујући прве награде на међународним такмичењима тромбона у Тулону и Гебвилеру.

 

У рецензији његовог првог ЦД-а, музички часопис Луистер је навео: Фан Рејн је прави амбасадор свог инструмента, који се још увек ретко користи као виртуозни дувачки инструмент међу композиторима. Нема толико тромбониста који достижу бриљантан ниво фан Рејна. У звуку, динамици, боји, музичком разумевању и експресивности, фан Рејн нема конкуренцију…

 

За Јурхена су написана многа нова дела, укључујући концерт за тромбон Теа Вербеја и дела Јакоба ТВ-а и Флоријана Магнуса Мајера. У пролеће 2012. године, Јурхен је премијерно извео концерт за тромбон Калевија Ахоа, који је за њега написан по наруџбини Фонда Борлети-Буитони, као и концерте са Хашком филхармонијом, Симфонијским оркестром из Оулуа у Финској и Симфонијским оркестром радија Би-Би-Си. О овом последњем концерту Тајмс је писао: … фан Рејн и Ахо претворили су тромбон у извор мелодичне грациозности и разиграности, са којим нас кроз четири раскошна става уљуљкује првокласни оркестар… У априлу 2017. године, фан Рејн је извео светску премијеру концерта за тромбон Џејмса Мекмилана, компонованим за њега, са Краљевским оркестром Концертгебау и под диригентском палицом Ивана Фишера. Следе концерти са оркестрима у САД-у, Финској, Белгији, Швајцарској и Немачкој.

 

Јурхен фан Рејн предаје на Конзерваторијуму у Амстердаму, а именован је и за међународног гостујућег професора на Краљевској музичкој академији у Лондону. Такође је активан камерни музичар у ансамблима као што су Њу Тромбон Колектив, РЦО Брас и Брас Јунајтед.

 

Свира искључиво на инструментима које је направио Антоан Куртоа и издао је 5 компакт дискова за издавачку кућу Ченел Класик.