Languages

Julijane Banze

Debitantski nastup na operskoj sceni sa dvadeset godina, u ulozi Pamine u postavci Čarobne frule režisera Harija Kupfera u berlinskoj Komičnoj operi, kao i njen zapaženi nastup u ulozi Snežane na premijeri istoimene opere (Schneewittchen) Hajnca Holigera u Cirihu deset godina kasnije, najbolјi su primeri izvanredne umetničke svestranosti Julijane Banze. Nјen operski repertoar sada obuhvata uloge od Grofice u Figarovoj ženidbi (koju je pevala na svom prvom nastupu na Salcburškom festivalu), Fjordiliđi (Tako čine sve), Genoveve (glavna uloga), preko Tatjane (Evgenije Onjegin), Done Elvire (Don Đovani), Arabele (glavna uloga), Grete (Udalјeni zvuk) do Vitelije (Titovo milosrđe), kćerke u Hindemitovom Kardilјaku, Eve u Vagnerovim Majstorima pevačima iz Nirnberga i Leonore (Fidelio). U sezoni 2013/14, prvi put je nastupila na tlu SAD-a, u Čikaškoj lirskoj operi, u ulozi Rozalinde (Slepi miš), kao i u Metropoliten operi kao Zdenka (Arabela).

 

Julijane Banze je veoma tražena i na koncertnoj sceni, za veliki broj uloga. Sarađivala je sa brojnim renomiranim dirigentima, među kojima se izdvajaju Lorin Mazel, Rikardo Šaji, Bernard Hajtink, Franc Velzer-Mest, Maris Jansons i Zubin Mehta.

 

Predstojeći angažmani odvešće Julijane Banze u Amsterdam, gde će prvi put tumačiti ulogu Elze (Loengrin), zatim u Beč (Rozalinda u Slepom mišu) i Barselonu (Fjordiliđi u Tako čine sve). Nјen koncertni raspored obuhvata i resitale u Londonu i Beču, kamernu muziku sa Sabine Mejer i Aleksandrom Madžarom u Cirihu i Esenu, sa sekstetom Bečkih solista u Parizu, kao i koncerte sa orkestrom, poput Malerove Druge simfonije sa Orkestrom Frankfurtske opere i muzeja pod upravom Sebastijana Vajglea u Frankfurtu.

 

Julijane Banze je rođena na jugu Nemačke, a odrasla je u Cirihu. Pevanje je učila najpre u klasi Paula Štajnera, a zatim kod Rut Roner u Ciriškoj operi. Studije je završila u klasi Brigite Fasbender i Dafne Evangelatos u Minhenu.

 

Mnoga njena diskografska izdanja su osvajala nagrade. Dva albuma u čijem snimanju je učestvovala dobila su nagradu Echo Klassik: Braunfelsova Jovanka Orleanka sa Simfonijskim orkestrom Švedskog radija i dirigentom Manfredom Honekom („prvi svetski snimak godine“) i Malerova Osma simfonija sa ciriškim Tonhale orkestrom pod rukovodstvom Dejvida Zinmana („simfonijski snimak godine, 19. vek“). Među ostalim projektima nalaze se i zbirka operskih arija pod naslovom Per Amore sa Filharmonijom Nemačke radiotelevizije iz Sarbrikena i Kajzerslauterna, zatim snimak Tief in der Nacht sa Aleksandrom Madžarom i, najzad, filmska opera Čarobni strelac sa Londonskim simfonijskim orkestrom i dirigentom Danijelom Hardingom, u kome je Julijane igrala ulogu Agate.