Languages

Јулијанe Банзе

Дебитантски наступ на оперској сцени са двадесет година, у улози Памине у поставци Чаробне фруле режисера Харија Купфера у берлинској Комичној опери, као и њен запажени наступ у улози Снежане на премијери истоимене опере (Schneewittchen) Хајнца Холигера у Цириху десет година касније, најбољи су примери изванредне уметничке свестраности Јулијане Банзе. Њен оперски репертоар сада обухвата улоге од Грофице у Фигаровој женидби (коју је певала на свом првом наступу на Салцбуршком фестивалу), Фјордилиђи (Тако чине све), Геновеве (главна улога), преко Татјане (Евгеније Оњегин), Доне Елвире (Дон Ђовани), Арабеле (главна улога), Грете (Удаљени звук) до Вителије (Титово милосрђе), кћерке у Хиндемитовом Кардиљаку, Еве у Вагнеровим Мајсторима певачима из Нирнберга и Леоноре (Фиделио). У сезони 2013/14, први пут је наступила на тлу САД-а, у Чикашкој лирској опери, у улози Розалинде (Слепи миш), као и у Метрополитен опери као Зденка (Арабела).

 

Јулијанe Банзе је веома тражена и на концертној сцени, за велики број улога. Сарађивала је са бројним реномираним диригентима, међу којима се издвајају Лорин Мазел, Рикардо Шаји, Бернард Хајтинк, Франц Велзер-Мест, Марис Јансонс и Зубин Мехта.

 

Предстојећи ангажмани одвешће Јулијанe Банзе у Амстердам, где ће први пут тумачити улогу Елзе (Лоенгрин), затим у Беч (Розалинда у Слепом мишу) и Барселону (Фјордилиђи у Тако чине све). Њен концертни распоред обухвата и реситале у Лондону и Бечу, камерну музику са Сабине Мејер и Александром Маџаром у Цириху и Есену, са секстетом Бечких солиста у Паризу, као и концерте са оркестром, попут Малерове Друге симфоније са Оркестром Франкфуртске опере и музеја под управом Себастијана Вајглеа у Франкфурту.

 

Јулијанe Банзе је рођена на југу Немачке, а одрасла је у Цириху. Певање је учила најпре у класи Паула Штајнера, а затим код Рут Ронер у Циришкој опери. Студије је завршила у класи Бригите Фасбендер и Дафне Евангелатос у Минхену.

 

Многа њена дискографска издања су освајала награде. Два албума у чијем снимању је учествовала добила су награду Echo Klassik: Браунфелсова Јованка Орлеанка са Симфонијским оркестром Шведског радија и диригентом Манфредом Хонеком („први светски снимак године“) и Малерова Осма симфонија са циришким Тонхале оркестром под руководством Дејвида Зинмана („симфонијски снимак године, 19. век“). Међу осталим пројектима налазе се и збирка оперских арија под насловом Per Amore са Филхармонијом Немачке радиотелевизије из Сарбрикена и Кајзерслаутерна, затим снимак Tief in der Nacht са Александром Маџаром и, најзад, филмска опера Чаробни стрелац са Лондонским симфонијским оркестром и диригентом Данијелом Хардингом, у коме је Јулијанe играла улогу Агате.