Languages

Julijan Štekel

Julijan Štekel priznat je kao jedan od vodećih violončelista našeg vremena. Godine 2010. osvojio je prvu nagradu na prestižnom međunarodnom muzičkom takmičenju ARD, osvojivši nagradu publike, nagradu Emi Klasik i nagradu Minhenskog kamernog orkestra. Julijan Štekel je takođe osvojio Gran Pri Rostropovič u Parizu, Gran Pri Fojerman u Berlinu i na takmičenju Pablo Kazals u Kronbergu. Godine 2012. Julijan Štekel je nagrađen prestižnom nagradom EHO Klasik za snimke koncerata za violončelo Eriha Korngolda i Bertolda Goldšmita i dela Šelomo američkog kompozitora Ernesta Bloha (za produkciju AVI Music) sa Rajnskom filharmonijom iz Koblenca pod upravom Danijela Rajskina.

 

Danas, Julijan Štekel dobija pozitivne kritike širom sveta za svoje maestralne, autentične interpretacije, redovno nastupajući sa vodećim orkestrima, uklјučujući Bavarski simfonijski radio orkestar, orkestar Gevandhaus iz Lajpciga, Minhensku filharmoniju, Bamberšku simfoniju, Orkestar iz Pariza, Roterdamsku filharmoniju, Kralјevsku filharmoniju, simfonijski orkestar iz Geteborga, filharmoniju Sankt Peterburga, Rusku državnu filharmoniju, zatim sa kamernim orkestrima Kremerata Baltika i Kamerata iz Berna, sa dirigentima kao što su Valeri Gergijev, Kristof Ešenbah, Kristijan Zaharijas, Gustavo Himeno, Ser Rodžer Norington, Jakob Hruša, Kristofer Hogvud, Fabijen Gabel, Mario Vencago, Kazuki Jamada, Hajnrih Šif, Andrej Borejko, Džon Storgards, Entoni Hermus, Danijel Rajskin, Endrju Liton, Lan Šui, Mihael Zanderling, itd.

 

Tokom 2018/19 Julijan Štekel debituje sa američkim simfonijskim orkestrom iz Indijanapolisa i filharmonijom iz Luizijane. Vraća se u Amsterdamski Koncertbau, Koncerthaus u Beču, a može se čuti i na turneji u Antverpenu, Bernu, Bilbau, Bejrutu, Madridu, Hong Kongu, Seulu, Šlos Elmau i u njegovom rodnom gradu, Pirmasensu.

 

Kao solista, Julijan Štekel je strastveni kamerni muzičar koji svira sa muzičarima kao što su Janin Jansen, Kristijan Teclaf, Karen Gomio, Antje Vajthas, Reno Kapison, Veronika Eberle, Vilde Frang, Antoan Tamestit, Lars Fogt, Elizabet Leonskaja, Paul Rivinijus, Denis Kožukin, i kvarteti Modilјani, Armida i Eben.

 

Julijan je stalni gost velikih festivala kao što su festivali u Lucernu, Jerusalimu, Šlezvig-Holštajnu i Meklenburg-Forpomernu, Betovenfestu u Bonu i festivalima u Ludvigsburgu, Lokenhauzu, Moricburgu, Švecingenu i u mestima kao što su Filharmonija na Labi, letnjem festivalu u Baden-Badenu, Koncerthausu u Beču, De Singel iz Antverpena, i Koncertgebau iz Amsterdama.

 

Zajedno sa svojim dugogodišnjim partnerom Paulom Rivinijusom, Julijan Štekel je objavio veliki broj snimaka koje su naišli na veliku pohvalu kritike. Nјegov najnoviji CD sa svim koncertima za violončelo Karla Filipa Emanuela Baha, snimlјen sa kamernim orkestrom iz Štutgarta, objavlјen je u martu 2016. godine.

 

Studirao je kod Ulriha Vosa, Gustava Rivinijusa, Borisa Pergamenčikova, Hajnriha Šifa i Antje Vajthas. Sada i on predaje na Visokoj školi za muziku i pozorište u Minhenu, a živi u Berlinu. Svira na violončelu Urs W. Mächler (2005).