Languages

Јулијан Штекел

Јулијан Штекел признат је као један од водећих виолончелиста нашег времена. Године 2010. освојио је прву награду на престижном међународном музичком такмичењу АРД, освојивши награду публике, награду Еми Класик и награду Минхенског камерног оркестра. Јулијан Штекел је такође освојио Гран При Ростропович у Паризу, Гран При Фојерман у Берлину и на такмичењу Пабло Казалс у Кронбергу. Године 2012. Јулијан Штекел је награђен престижном наградом ЕХО Класик за снимке концерата за виолончело Ериха Корнголда и Бертолда Голдшмита и дела Шеломо америчког композитора Ернеста Блоха (за продукцију AVI Music) са Рајнском филхармонијом из Кобленца под управом Данијела Рајскина.

 

Данас, Јулијан Штекел добија позитивне критике широм света за своје маестралне, аутентичне интерпретације, редовно наступајући са водећим оркестрима, укључујући Баварски симфонијски радио оркестар, оркестар Гевандхаус из Лајпцига, Минхенску филхармонију, Бамбершку симфонију, Оркестар из Париза, Ротердамску филхармонију, Краљевску филхармонију, симфонијски оркестар из Гетеборга, филхармонију Санкт Петербурга, Руску државну филхармонију, затим са камерним оркестрима Кремерата Балтика и Камерата из Берна, са диригентима као што су Валери Гергијев, Кристоф Ешенбах, Кристијан Захаријас, Густаво Химено, Сер Роџер Норингтон, Јакоб Хруша, Кристофер Хогвуд, Фабијен Габел, Марио Венцаго, Казуки Јамада, Хајнрих Шиф, Андреј Борејко, Џон Сторгардс, Ентони Хермус, Данијел Рајскин, Ендрју Литон, Лан Шуи, Михаел Зандерлинг, итд.

 

Током 2018/19 Јулијан Штекел дебитује са америчким симфонијским оркестром из Индијанаполиса и филхармонијом из Луизијане. Враћа се у Амстердамски Концертбау, Концертхаус у Бечу, а може се чути и на турнеји у Антверпену, Берну, Билбау, Бејруту, Мадриду, Хонг Конгу, Сеулу, Шлос Елмау и у његовом родном граду, Пирмасенсу.

 

Као солиста, Јулијан Штекел је страствени камерни музичар који свира са музичарима као што су Јанин Јансен, Кристијан Тецлаф, Карен Гомио, Антје Вајтхас, Рено Каписон, Вероника Еберле, Вилде Франг, Антоан Таместит, Ларс Фогт, Елизабет Леонскаја, Паул Ривинијус, Денис Кожукин, и квартети Модиљани, Армида и Ебен.

 

Јулијан је стални гост великих фестивала као што су фестивали у Луцерну, Јерусалиму, Шлезвиг-Холштајну и Мекленбург-Форпомерну, Бетовенфесту у Бону и фестивалима у Лудвигсбургу, Локенхаузу, Морицбургу, Швецингену и у местима као што су Филхармонија на Лаби, летњем фестивалу у Баден-Бадену, Концертхаусу у Бечу, Де Сингел из Антверпена, и Концертгебау из Амстердама.

 

Заједно са својим дугогодишњим партнером Паулом Ривинијусом, Јулијан Штекел је објавио велики број снимака које су наишли на велику похвалу критике. Његов најновији ЦД са свим концертима за виолончело Карла Филипа Емануела Баха, снимљен са камерним оркестром из Штутгарта, објављен је у марту 2016. године.

 

Студирао је код Улриха Воса, Густава Ривинијуса, Бориса Пергаменчикова, Хајнриха Шифа и Антје Вајтхас. Сада и он предаје на Високој школи за музику и позориште у Минхену, а живи у Берлину. Свира на виолончелу Urs W. Mächler (2005).