Languages

Јулијан Хаберман

Јулијан Хаберман, рођен у Фрајзингу 1993. године, био је члан Хора Регензбуршке катедрале (Домшпацен). Као млади уметник, студирао је под менторством Кристијана Елзнера на Конзерваторијуму у Вирцбургу. Своје музичко образовање наставио је на Конзерваторијуму у Франкфурту, где је имао прилику да учи код Хедвиге Фасбендер и Тила Далмана.

 

2012. године освојио је награду на Националном такмичењу певања а 2017. је постао најмлађи учесник и финалиста Међународног такмичења Дас Лид. 2018. године, на Националном такмичењу певања освојио је и награду Розенбаум фондације. Поред тога, добио је и стипендију Академије Heidelberger Fruhling, а неколико година је био учесник певачких радионица Кисингер Зомер фестивала са Акселом Баунијем, Јаном Филипом Шулцеом и Штефеном Шлајермахером. У Кисингену је награђен наградом Луитполд (2019).

 

Од 2019. до 2022. године,  Хаберман је био члан Националног позоришта у Висбадену, где је играо улогу Даландовог кормилара у Вагнеровом Летећем Холанђанину, Еванђелисте у Баховој Пасији по Матеји, Данкаира у Кармен, Фиорела у Севиљском берберину, Отокара у Циганском барону, Базилија у Фигаровој женидби, Оронтеа у Алчини, Малкома у Магбету, Гастона у Травијати, Брата у Седам смртних грехова. Током сезоне 2021/22, појављује се као Педрило у филму Отмица из сараја.

 

Такође у сезони 2021/2022 је био гостујући извођач у Комичној опери у Берлину, где је играо улогу Отокара у Циганском барону (под диригентском палицом Стефана Солтеса, у режији Тобијаса Крацера).

 

Јулијан Хаберман је добио позив да изводи арије из Бахове Пасије по Матеји на турнеји по Немачкој и Италији са Толзер дечачким хором, као и на концертима са барокним ансамблом Холандско друштво Баха, под вођством Филипа Херевегеа. Отпевао је улогу Еванђелисте у Баховом Божићном ораторијуму на јубиларном концерту франкфуртског Цецилијенхора као и са циришким Гемиштер хором у Тонхалеу, као и улогу Еванђелисте у Баховој Пасији по Јовану са Филхармонијом Јужне Холандије у Мастрихту и у Лутеранској цркви у Висбадену. Други наступи одвели су га у Цркву Св. Михајла у Хамбургу, Концертгебау у Амстердаму, у Нарден, Утрехт, Хаг итд. 2021. године, добио је позив да сарађује са хором Gaechinger Cantorey на концертима, као и снимању ЦД издања Хајдновог Стварања, под диригентском палицом Ханса Кристофа Радмана.

 

У плановима за будућност, налазе се и наступи у Божићном ораторијуму у Нирнбергу, Моцартовом Реквијему у Паризу, Месији са Дрезденском филхармонијом у Дрездену, а изводиће и Хајднова Годишња доба и Бахове Кантате, а снимаће и ЦД издање са Gaechinger Cantorey у Штутгарту. Такође, има уговорено гостовање у Јаначековој Кући мртвих у Државној опери у Висбадену.