Languages

Jorum Son

Jorum Son je dvostruki osvajač Druge nagrade na Međunarodnom takmičenju pijanista Čajkovski 2011. godine i na 13. međunarodnom takmičenju pijanista Van Klajburn 2009. godine, a njene graciozne interpretacije, kristalni dodir i raznovrsni, uzbudlјivi nastupi privlače pažnju publike širom sveta.

 

Veoma popularna među internacionalnim orkestrima i istaknutim dirigentima, Jorum blisko i uspešno sarađuje sa maestrom Valerijem Gergijevim i maestrom Dmitrijem Kitajenkom, sa kojima je više puta nastupala zajedno sa Orkestrom pozorišta Marinski, Roterdamskom filharmonijom i Češkom filharmonijom, Orkestrom Tonkinstler Donje Austrije i Zagrebačkom filharmonijom. Pored njih, sarađivala je i sa Nјujorškom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom iz Sijetla, Izraelskom filharmonijom, Tokijskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije, Japanskom filharmonijom, Simfonijskim orkestrom Jomiuri Nipon, Simfonijskim orkestrom Korejske radiotelevizije, Akademijom St Martin-in-the-Fields, Sanktpeterburškim akademskim simfonijskim orkestrom, Filharmonijom Severnonemačke radiotelevizije, Simfonijskim orkestrom Severnonemačke radiotelevizije i Filharmonijom Nemačkog radija iz Zarbrikena i Kajzerslauterna.

 

Senzitivna, emotivna i snažna sa svojim instrumentom, Jorum ima česte solo i kamerne nastupe širom sveta. Najvažnije resitale imala je u Koncertnoj dvorani Marinski, na Letnjem muzičkom festivalu u Bad Kisingenu, na Festivalu Bezanson, Festivalu Gergijev u Roterdamu, Festivalu pijanista u Helsinborgu, kao i brojne kamerne koncerte sa violinistima Klarom-Jumi Kang, Svetlinom Rusevim i grupom Kumo-Azijana Solisti. Među planiranim resitalima su prvi nastupi na Međunarodnom serijalu pijanista u švajcarskom gradu Friburgu, zatim sa Društvom kamerne muzike iz San Franciska i u dvorani Philipps Collection u Vašingtonu. Osim toga, Jorum će ponovo učestvovati na Muzičkom festivalu Pjong Čang i u Pozorištu Marinski.

 

Najvažniji koncerti u tekućoj i narednim sezonama biće sa Orkestrom Gircenih iz Kelna, Orkestrom Koncerthausa iz Berlina, Bergenskom filharmonijom i Drezdenskom filharmonijom pod upravom Dmitrija Kitajenka; prvi put će nastupiti u Parizu sa Filharmonijom Francuskog radija i dirigentom Mikom Frankom; turneja po Evropi sa Simfonijskim orkestrom Korejske radiotelevizije pod upravom Joela Levija; sa Narodnim simfonijskim orkestrom Polјskog radija, kao i završni koncert 1. međunarodnog festivala Dalekog istoka Marinski u Vladivostoku, sa dirigentom Valerijem Gergijevim.

 

U februaru 2016. godine, Jorum je objavila novi album Modern Times za diskografsku kuću Universal Music Korea, sa delima kompozitorâ sa početka 20. veka: Berga, Prokofjeva, Stravinskog i Ravela. Među njenim izdanjima nalazi se i njen debitantski album sa svim Šopenovim Etidama, objavlјen 2004. godine, kao i Šopenovi Nokturni za klavir i gudački orkestar, objavlјen 2008. godine, oba za diskografsku kuću Universal Music, zatim snimak njenog nagrađenog nastupa na Takmičenju Klajburn objavlјen 2009. godine za kuću Harmonia Mundi, kao i višekanalni superaudio kompakt disk O’ New World Music objavlјen 2012. godine za nezavisnu korejsku diskografsku kuću.

 

Jorum Son trenutno studira u klasi Arijea Vardija na Univerzitetu za muziku, pozorište i medije u Hanoveru, gde sada i živi. Diplomirala je na Korejskom nacionalnom univerzitetu umetnosti, u klasi De Đin Kima. Pre toga joj je mentor bio Čeng-Zong Jin, jedan od najznačajnijih kineskih pijanista. Jorum je počasni ambasador Seulskog umetničkog centra i njenog rodnog grada Vonđua.