Languages

Јорум Сон

Јорум Сон је двоструки освајач Друге награде на Међународном такмичењу пијаниста Чајковски 2011. године и на 13. међународном такмичењу пијаниста Ван Клајбурн 2009. године, а њене грациозне интерпретације, кристални додир и разноврсни, узбудљиви наступи привлаче пажњу публике широм света.

 

Веома популарна међу интернационалним оркестрима и истакнутим диригентима, Јорум блиско и успешно сарађује са маестром Валеријем Гергијевим и маестром Дмитријем Китајенком, са којима је више пута наступала заједно са Оркестром позоришта Марински, Ротердамском филхармонијом и Чешком филхармонијом, Оркестром Тонкинстлер Доње Аустрије и Загребачком филхармонијом. Поред њих, сарађивала је и са Њујоршком филхармонијом, Симфонијским оркестром из Сијетла, Израелском филхармонијом, Токијском филхармонијом, Симфонијским оркестром Јапанске радиотелевизије, Јапанском филхармонијом, Симфонијским оркестром Јомиури Нипон, Симфонијским оркестром Корејске радиотелевизије, Академијом St Martin-in-the-Fields, Санктпетербуршким академским симфонијским оркестром, Филхармонијом Севернонемачке радиотелевизије, Симфонијским оркестром Севернонемачке радиотелевизије и Филхармонијом Немачког радија из Зарбрикена и Кајзерслаутерна.

 

Сензитивна, емотивна и снажна са својим инструментом, Јорум има честе соло и камерне наступе широм света. Најважније реситале имала је у Концертној дворани Марински, на Летњем музичком фестивалу у Бад Кисингену, на Фестивалу Безансон, Фестивалу Гергијев у Ротердаму, Фестивалу пијаниста у Хелсинборгу, као и бројне камерне концерте са виолинистима Кларом-Јуми Канг, Светлином Русевим и групом Кумо-Азијана Солисти. Међу планираним реситалима су први наступи на Међународном серијалу пијаниста у швајцарском граду Фрибургу, затим са Друштвом камерне музике из Сан Франциска и у дворани Philipps Collection у Вашингтону. Осим тога, Јорум ће поново учествовати на Музичком фестивалу Пјонг Чанг и у Позоришту Марински.

 

Најважнији концерти у текућој и наредним сезонама биће са Оркестром Гирцених из Келна, Оркестром Концертхауса из Берлина, Бергенском филхармонијом и Дрезденском филхармонијом под управом Дмитрија Китајенка; први пут ће наступити у Паризу са Филхармонијом Француског радија и диригентом Миком Франком; турнеја по Европи са Симфонијским оркестром Корејске радиотелевизије под управом Јоелa Левијa; са Народним симфонијским оркестром Пољског радија, као и завршни концерт 1. међународног фестивала Далеког истока Марински у Владивостоку, са диригентом Валеријем Гергијевим.

 

У фебруару 2016. године, Јорум је објавила нови албум Modern Times за дискографску кућу Universal Music Korea, са делима композиторâ са почетка 20. века: Берга, Прокофјева, Стравинског и Равела. Међу њеним издањима налази се и њен дебитантски албум са свим Шопеновим Етидама, објављен 2004. године, као и Шопенови Ноктурни за клавир и гудачки оркестар, објављен 2008. године, оба за дискографску кућу Universal Music, затим снимак њеног награђеног наступа на Такмичењу Клаjбурн објављен 2009. године за кућу Harmonia Mundi, као и вишеканални супераудио компакт диск O’ New World Music објављен 2012. године за независну корејску дискографску кућу.

 

Јорум Сон тренутно студира у класи Аријеа Вардија на Универзитету за музику, позориште и медије у Хановеру, где сада и живи. Дипломирала је на Корејском националном универзитету уметности, у класи Де Ђин Кима. Пре тога јој је ментор био Ченг-Зонг Јин, један од најзначајнијих кинеских пијаниста. Јорум је почасни амбасадор Сеулског уметничког центра и њеног родног града Вонђуа.