Languages

Jevgenij Sudbin

Jevgenija Sudbina Telegraf smatra potencijalno jednim od najvećih pijanista 21. veka. Kao jedini ekskluzivni izvođač BIS Records, svi snimci Jevgenija Sudbina dobili su izrazito povoljne kritike i redovno se prezentuju kao CD meseca u BBC Muzički magazin ili Izbor urednika  Gramofona. Njegov snimak sa kompozicijama A. Skrjabina Telegraf je proglasio za CD godine, a u Kanu je dobio nagradu MIDEM za klasična dela kao najbolje snimljen instrumentalni solo. Gramofon je njegov CD opisao kao “jedan u milion”, dok je Međunarodna kritika snimaka naveo da Jevgenijev snimak Rahmanjinova „potvrđuje da je on jedan od najvažnijih klavirskih talenata našeg vremena”. Jevgenijev CD sa sonatama Domenika Skarlatija, koji je izdat na njegovu desetogodišnjicu, primljen je sa nepodeljenim oduševljenjem i ne samo da je dostigao prvo mesto na top listi klasične muzike, već je i nominovan za nagradu za klasičnu muziku kompanije Gramofon i za njihovog izvođača godine za 2016.

 

Jevgenij Sudbin redovno nastupa u mnogim najpoznatijim svetskim dvoranama i koncertnim serijama, kako na resitalima, tako i sa orkestrom, u salama Tonhale iz Ciriha, Rojal festival holu, Dvorani Kraljice Elizabete Međunarodna klavirski ciklus i Vigmor holu ciklus Pianoforte London, Koncertgebau Meesterpianisten u Amsterdamu, Ejveri Fišer hol u Njujorku i Dejvis simfoni hol u San Francisku. Nedavni angažmani i turneje uključivali su Simfonijski orkestar Novog Zelanda, Australijski kamerni orkestar, Simfonijski orkestar iz Vankuvera, Orkestar Minesote, Gevandhaus orkestar iz Lajpciga, Lucernski simfonijski orkestar, Češka filharmonija, Bergenska filharmonija, Orkestar Filharmonija, Londonska filharmonija, Filharmonije BBC-ja i Kraljevska filharmonija iz Liverpula. Njegovo izvođenje Koncerta br.1 Rahmanjinova na BBC Proms u Rojal Albert Holu britanski Telegraf opisao je kao uzvišeno.

 

Jevgenij Sudbin je sarađivao sa nekim od najuticajnijih svetskih dirigenata, kao što su Neme Jarvi, Čarls Ditoa, Vladimir Aškenazi, Osmo Vanska, Hanu Lintu, Tugan Sokijev, Mark Vigelsvort, Endrju Liton, Dmitri Slobodjanjuk i Vasilij Sinajski. Ljubav prema kamernoj muzici dovela ga je do saradnje sa mnogim drugim muzičarima, među kojima su Aleksandar Čaušijan, Ilja Gringolc, Hilari Han, Јulija Fišer, Kvartet Čilinigrijan i mnogi drugi. Gostovao je na festivalima u Aspenu, Mostly Mozart, Tivoli, Noаn, La Rok d’Anteron, Menton i Verbije.

 

Jevgenij Sudbin živi u Londonu sa suprugom i troje male dece, a u slobodno vreme se bavi fotografijom.