Languages

Jan Frederik Kristijansen

Jan Fredrik Kristijansen je rođen u gradiću Lebesbi na severu Norveške. Prema njegovim rečima, prvi veliki učitelј trube bio mu je prof. Hari Kvebek iz Filharmonije iz Osla. Kasnije je studirao u klasi Vilijama Dž. Overtona iz Simfonijskog orkestra Bi-Bi-Sija, kao i Adolfa Herseta iz Čikaškog simfonijskog orkestra. Od 1966. do 2007. godine bio je član Filharmonije iz Osla, najpre kao treća truba, a od 1973. do 2007. i kao prva truba. Tokom godina rada u Filharmoniji iz Osla učestvovao je u snimanju gotovo svih diskografskih izdanja ovog orkestra, kao i svim turnejama po inostranstvu.

 

Jan je nekoliko puta nastupao kao solista sa orkestrom, izvodeći dela Hajdna, Humela i Arutjunijana. Veoma zanimlјivo bilo je njegovo prvo izvođenje Koncerta za trubu „Drugo postanje“ Olava Antona Tomesena, prilikom proslave 50. godišnjice Fondacije Nova muzika. Godine 1997, svirao je Šostakovičev Koncert za klavir, trubu i orkestar sa Leifom Uveom Andsnesom pod upravom Marisa Jansonsa tokom turneje Filharmonije iz Osla po Japanu, Tajvanu, Južnoj Koreji i Kini.

 

Jan je bio jedini muzičar iz Norveške koji je 1995. godine dobio poziv da se pridruži Svetskom orkestru za mir, koji je okupio ser Đerđ Šolti radi obeležavanja 50. godišnjice Ujedinjenih nacija. Tokom godina provedenih sa ovim orkestrom, imao je prilike da nastupa u Nemačkoj, Engleskoj i Rusiji, kada je nastupao pod upravom Valerija Gergijeva.

 

Radio je kao profesor trube na Norveškoj muzičkoj akademiji do 2013. godine, a od 1989. je redovan član ansambla savremene muzike Oslo sinfonijeta.

 

Nakon penzionisanja u Filharmoniji iz Osla 2007. godine, Kristijansen je imao niz angažmana kao solista po Norveškoj i inostranstvu, u ulozi muzičara i pedagoga. Sarađivao je sa gotovo svim orkestrima i profesionalnim sastavima u Norveškoj, a mesec dana je nastupao i sa orkestrom Centra scenskih umetnosti iz Hjogoa u Japanu. Održao je nekoliko koncerata u Kopenhagenu, a nekoliko godina je radio i kao predavač i solista u Letnjoj školi muzike u Šenonu, u Irskoj. Među ostalim angažmanima ističu se i mesto gostujućeg profesora na Kralјevskom severnom muzičkom koledžu u Mančesteru, Akademiji Sibelijus u Helsinkiju i na konzervatorijumima u Lajpcigu (Nemačka) i Udinama (Italija).

 

Diskografska izdanja:

 

Missa da Tromba  – norveška muzika za trubu i orgulјe, za diskografsku kuću Lindberg Lyd, sa profesorom Terjeom Vingeom na orgulјama

 

Okna – Fenster – za trubu i orgulјe, za diskografsku kuću Hyperion, sa Halgerom Šijagerom

 

Dueti za trubu i trombon, u saradnji sa Aline Nistad:

Ž. B. De Buamortje: 9 sonata u aranžmanu za trubu i trombon

Norsk Musikforlag

J. S. Bah: Najbolјe od Baha – nepoznate kompozicije za trubu i trombon

Norsk Musikforlag

 

Kao prva truba Filharmonije iz Osla, Jan Fredrik Kristijansen je učestvovao u snimanju oko 50 izdanja.