Languages

Јан Фредрик Кристијансен

Јан Фредрик Кристијансен је рођен у градићу Лебесби на северу Норвешке. Према његовим речима, први велики учитељ трубе био му је проф. Хари Квебек из Филхармоније из Осла. Касније је студирао у класи Вилијама Џ. Овертона из Симфонијског оркестра Би-Би-Сија, као и Адолфа Херсета из Чикашког симфонијског оркестра. Од 1966. до 2007. године био је члан Филхармоније из Осла, најпре као трећа труба, а од 1973. до 2007. и као прва труба. Током година рада у Филхармонији из Осла учествовао је у снимању готово свих дискографских издања овог оркестра, као и свим турнејама по иностранству.

 

Јан је неколико пута наступао као солиста са оркестром, изводећи дела Хајдна, Хумела и Арутјунијана. Веома занимљиво било је његово прво извођење Концерта за трубу „Друго постање“ Олава Антона Томесена, приликом прославе 50. годишњице Фондације Нова музика. Године 1997, свирао је Шостаковичев Концерт за клавир, трубу и оркестар са Леифом Увеом Андснесом под управом Мариса Јансонса током турнеје Филхармоније из Осла по Јапану, Тајвану, Јужној Кореји и Кини.

 

Јан је био једини музичар из Норвешке који је 1995. године добио позив да се придружи Светском оркестру за мир, који је окупио сер Ђерђ Шолти ради обележавања 50. годишњице Уједињених нација. Током година проведених са овим оркестром, имао је прилике да наступа у Немачкој, Енглеској и Русији, када је наступао под управом Валерија Гергијева.

 

Радио је као професор трубе на Норвешкој музичкој академији до 2013. године, а од 1989. је редован члан ансамбла савремене музике Осло синфонијета.

 

Након пензионисања у Филхармонији из Осла 2007. године, Кристијансен је имао низ ангажмана као солиста по Норвешкој и иностранству, у улози музичара и педагога. Сарађивао је са готово свим оркестрима и професионалним саставима у Норвешкој, а месец дана је наступао и са оркестром Центра сценских уметности из Хјогоа у Јапану. Одржао је неколико концерата у Копенхагену, а неколико година је радио и као предавач и солиста у Летњој школи музике у Шенону, у Ирској. Међу осталим ангажманима истичу се и место гостујућег професора на Краљевском северном музичком колеџу у Манчестеру, Академији Сибелијус у Хелсинкију и на конзерваторијумима у Лајпцигу (Немачка) и Удинама (Италија).

 

Дискографска издања:

 

Missa da Tromba  – норвешка музика за трубу и оргуље, за дискографску кућу Lindberg Lyd, са професором Терјеом Вингеом на оргуљама

 

Okna – Fenster – за трубу и оргуље, за дискографску кућу Hyperion, са Халгером Шијагером

 

Дуети за трубу и тромбон, у сарадњи са Алине Нистад:

Ж. Б. Де Буамортје: 9 соната у аранжману за трубу и тромбон

Norsk Musikforlag

Ј. С. Бах: Најбоље од Баха – непознате композиције за трубу и тромбон

Norsk Musikforlag

 

Као прва труба Филхармоније из Осла, Јан Фредрик Кристијансен је учествовао у снимању око 50 издања.