Languages

Itamar Zorman

Itamar Zorman je dobitnik stipendije za razvoj karijere Ejveri Fišer i nagrade Fonda Borleti-Buitoni. Godine 2011. bio je jedan od dvojice pobednika Međunarodnog takmičenja Čajkovski. Dobitnik je i prve nagrade na Međunarodnom takmičenju u Frajburgu 2010, i Takmičenja Džulijard Berg končerto 2011. godine.
 
Solističku karijeru Zorman gradi na četiri kontinenta. Nastupao je sa orkestrima po SAD-u, Evropi, Aziji i Južnoj Americi, poput Američkog simfonijskog orkestra u Karnegi Holu, Tokijskog simfonijskog orkestra u dvorani Suntori, Simfonijskog orkestra Korejske radiotelevizije u Seulu, Nacionalnog orkestra Kapitola iz Tuluza, Helderlandskog simfonijskog orkestra, Filharmonije iz Baden Badena, Simfonijskog orkestra Frankfurtskog radija, Kamernog orkestra Polјskog radija, Izraelske i Sanktpeterburške filharmonije, kao i Ruskog državnog simfonijskog orkestra Nova Rusija.
 
Nakon prve turneje po Brazilu sa Simfonijskim orkestrom iz Jerusalima i dirigentom Frederikom Šaslenom 2015. godine, dobio je poziv od Simfonijskog orkestra iz Gojanije za novembar 2016. godine. Ove sezone, Zorman će prvi put nastupiti sa Beogradskom filharmonijom, Litvanskim državnim simfonijskim orkestrom i Nacionalnim simfonijskim orkestrom Irske radiotelevizije u Dablinu. Nastavlјajući saradnju koja je počela u januaru 2016, na poziv Micuko Učide, predvodiće Kamerni orkestar Maler na turneji po Evropi i Japanu, na kojoj će svirati i orkestarsku i kamernu muziku.
 
Zorman je nedavno održao resitale u Karnegi Holu u okviru ciklusa Distinctive Debuts, zatim u Parizu u sklopu Ciklusa resitala u Luvru, u dvorani Lajzhale u Hamburgu, dvorani Zendesal Hesenske radiotelevizije i u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine u Beogradu. U sezoni 2015/16, svirao je resitale u dvorani Muzikhebau Fric Filips u Ajndhovenu, Ambaru Vulf Trap u Virdžiniji i u Nјujorku u okviru ciklusa People’s Symphony Concerts. Zorman je redovan učesnik Muzičkog festivala Marlboro, a nastupao je i na Festivalu kamerne muzike Velika jezera, festivalu u Verbijeu, Festivalu Akademije Kronberg i Letnjem festivalu u Kopenhagenu. Tokom leta 2016. godine, prvi put će nastupiti na festivalima Rajngau i Meklenburg-Forpomern u Nemačkoj, kao i na Festivalu u Delftu u Holandiji.
 
Zormanov prvi solo album pod nazivom Portret, na kome se nalaze dela Mesijana, Šuberta, Šosona, Hindemita i Bramsa, objavila je diskografska kuća Profil – Editions Günther Hänssler.
 
Itamar Zorman je i posvećeni kamerni muzičar. Jedan je od osnivača Izraelskog kamernog projekta i član klavirskog trija Lisander, sa kojim je osvojio nagradu na takmičenju organizacije Concert Artists Guild 2012. godine, Veliku nagradu Takmičenja kamerne muzike Kolman 2011. godine, prvu nagradu na Takmičenju Arijaga i bronzanu medalјu na Nacionalnom takmičenju kamernih muzičara Fišof 2010. godine.
 
Itamar Zorman je stipendista Američko-izraelske kulturne fondacije i usavršavao se na brojnim majstorskim kursevima širom sveta, kod Icaka Perlmana, Pinhasa Cukermana, Šloma Minca, Ide Hendel i Ivrija Gitlisa.
 
Zorman je rođen u Tel Avivu 1985. godine, u porodici muzičara, a violinu je počeo da uči sa šest godina u klasi Sali Bokel na Izraelskom muzičkom konzervatorijumu u Tel Avivu. Diplomirao je 2003. godine, a zatim nastavio studije u klasi prof. Dejvida Čena i Nave Milo. Diplomu je stekao na Jerusalimskoj akademiji za muziku i ples kao student Hagaja Šahama, a mastera na Muzičkoj akademiji Džulijard 2009. godine, gde je studirao u klasi Roberta Mana i Silvije Rozenberg. Nakon toga je stekao diplomu na Muzičkoj školi Menhetn 2010. godine i na Džulijardu 2012. godine. Zorman je takođe pohađao Akademiju Kronberg, gde je studirao u klasi Kristijana Teclafa.
 
Itamar Zorman svira violinu Gvarneri del Đezu iz 1734. godine, iz kolekcije Jehude Zisapela.