Languages

Итамар Зорман

Итамар Зорман је добитник стипендије за развој каријере Ејвери Фишер и награде Фонда Борлети-Буитони. Године 2011. био је један од двојице победника Међународног такмичења Чајковски. Добитник је и прве награде на Међународном такмичењу у Фрајбургу 2010, и Такмичења Џулијард Берг кончерто 2011. године.
 
Солистичку каријеру Зорман гради на четири континента. Наступао је са оркестрима по САД-у, Европи, Азији и Јужној Америци, попут Америчког симфонијског оркестра у Карнеги Холу, Токијског симфонијског оркестра у дворани Сунтори, Симфонијског оркестра Корејске радиотелевизије у Сеулу, Националног оркестра Капитола из Тулуза, Хелдерландског симфонијског оркестра, Филхармоније из Баден Бадена, Симфонијског оркестра Франкфуртског радија, Камерног оркестра Пољског радија, Израелске и Санктпетербуршке филхармоније, као и Руског државног симфонијског оркестра Нова Русија.
 
Након прве турнеје по Бразилу са Симфонијским оркестром из Јерусалима и диригентом Фредериком Шасленом 2015. године, добио је позив од Симфонијског оркестра из Гојаније за новембар 2016. године. Ове сезоне, Зорман ће први пут наступити са Београдском филхармонијом, Литванским државним симфонијским оркестром и Националним симфонијским оркестром Ирске радиотелевизије у Даблину. Настављајући сарадњу која је почела у јануару 2016, на позив Мицуко Учиде, предводиће Камерни оркестар Малер на турнеји по Европи и Јапану, на којој ће свирати и оркестарску и камерну музику.
 
Зорман је недавно одржао реситале у Карнеги Холу у оквиру циклуса Distinctive Debuts, затим у Паризу у склопу Циклуса реситала у Лувру, у дворани Лајзхале у Хамбургу, дворани Зендесал Хесенске радиотелевизије и у Великој дворани Коларчеве задужбине у Београду. У сезони 2015/16, свирао је реситале у дворани Музикхебау Фриц Филипс у Ајндховену, Амбару Вулф Трап у Вирџинији и у Њујорку у оквиру циклуса People’s Symphony Concerts. Зорман је редован учесник Музичког фестивала Марлборо, а наступао је и на Фестивалу камерне музике Велика језера, фестивалу у Вербијеу, Фестивалу Академије Кронберг и Летњем фестивалу у Копенхагену. Током лета 2016. године, први пут ће наступити на фестивалима Рајнгау и Мекленбург-Форпомерн у Немачкој, као и на Фестивалу у Делфту у Холандији.
 
Зорманов први соло албум под називом Портрет, на коме се налазе дела Месијана, Шуберта, Шосона, Хиндемита и Брамса, објавила је дискографска кућа Profil – Editions Günther Hänssler.
 
Итамар Зорман је и посвећени камерни музичар. Један је од оснивача Израелског камерног пројекта и члан клавирског трија Лисандер, са којим је освојио награду на такмичењу организације Concert Artists Guild 2012. године, Велику награду Такмичења камерне музике Колман 2011. године, прву награду на Такмичењу Аријага и бронзану медаљу на Националном такмичењу камерних музичара Фишоф 2010. године.
 
Итамар Зорман је стипендиста Америчко-израелске културне фондације и усавршавао се на бројним мајсторским курсевима широм света, код Ицака Перлмана, Пинхаса Цукермана, Шлома Минца, Иде Хендел и Иврија Гитлиса.
 
Зорман је рођен у Тел Авиву 1985. године, у породици музичара, а виолину је почео да учи са шест година у класи Сали Бокел на Израелском музичком конзерваторијуму у Тел Авиву. Дипломирао је 2003. године, а затим наставио студије у класи проф. Дејвида Чена и Наве Мило. Диплому је стекао на Јерусалимској академији за музику и плес као студент Хагаја Шахама, а мастера на Музичкој академији Џулијард 2009. године, где је студирао у класи Роберта Мана и Силвије Розенберг. Након тога је стекао диплому на Музичкој школи Менхетн 2010. године и на Џулијарду 2012. године. Зорман је такође похађао Академију Кронберг, где је студирао у класи Кристијана Тецлафа.
 
Итамар Зорман свира виолину Гварнери дел Ђезу из 1734. године, из колекције Јехуде Зисапела.