Languages

Ištvan Vardai

Tridesetogodišnji mađarski violončelista Ištvan Vardai je dobitnik više prestižnih međunarodnih nagrada: 2008. godine je trijumfovao na 63. međunarodnom muzičkom takmičenju u Ženevi; osvojio je treću nagradu na Međunarodnom muzičkom takmičenju Čajkovski u Moskvi 2007. godine, a 2006. mu je dodelјena specijalna nagrada na Takmičenju violončelista Emanuel Fojerman na Kronberg akademiji; osvajač je prve nagrade na 13. međunarodnom takmičenju Brams u Austriji. Tri puta je pobeđivao na Međunarodnom muzičkom takmičenju Dejvid Poper (2000, 2003. i 2004. godine), a 2014. je trijumfovao na Takmičenju violončelista ARD u Minhenu.
 
Od svog debitantskog koncerta u Hagu 1997. godine, Ištvan je sa velikim uspehom nastupao u Nјujorku, Londonu, Parizu, Pragu, Beču, Frankfurtu, Minhenu, Ženevi, Dablinu, Moskvi, Sankt Peterburgu, Firenci, Tokiju i Pekingu. Tokom 2010. godine ostvario je prve nastupe u Karnegi Holu, bečkom Koncerthausu i drugim prestižnim dvoranama. U svojoj karijeri je nastupao sa brojnim proslavlјenim muzičarima i orkestrima kao što su Adam Fišer, Zoltan Kočiš, Andraš Šif, Juri Bašmet, Gilbert Varga, Sanktpeterburški simfonijski orkestar, Orkestar Pozorišta Marinski, Ženevski kamerni orkestar, Kamerni orkestar Franc List, Irski kamerni orkestar, Orkestar romanskog dela Švajcarske i Simfonijski orkestar Bavarske radiotelevizije. Dobijao je pozive za Festival u Santanderu, Festival Gergijev u Sankt Peterburgu, Festival Kasals (Španija), Festival Francuskog radija (Monpelјe), Festival Belriv (Švajcarska), Muzički festival u Šlezvig-Holštajnu, Festival u Verbijeu, Festival kamerne muzike Vest Kork, Festival u Švecingenu i Prolećni festival u Budimpešti.
 
Počev od 2004. godine, Ištvan je studirao u Odelјenju za posebne talente Muzičke akademije List u Budimpešti, a od 2005. godine na Muzičkoj akademiji u Beču. U periodu 2010–2013. godine nastavio je studije na Akademiji Kronberg, a od 2013. je član nastavnog kadra na toj akademiji. Usavršavao se na majstorskim kursevima Natalije Gutman, Natalije Šahovskaje, Andraša Šifa i Janoša Štarkera. Godine 2009. mu je dodelјena Nagrada Junior Prima za najbolјeg mladog umetnika godine, a 2012. je dobio prestižnu nagradu Prix Montblanc koja se dodelјuje najperspektivnijem mladom muzičaru na svetu. Ištvanov prvi kompakt disk, sa kompozicijama Janačeka, Prokofjeva i Elgarovim Koncertom za violončelo, objavila je diskografska kuća Ysaye Records 2009. godine. Naredne godine je snimio koncert za violončelo Johana Baptista Vanhala. Na albumu koji je 2013. godine objavila diskografska kuća Hännsler nalaze se dela Mendelsona, Martinua, Paganinija, Betovena i Popera. Ištvanov kompakt disk sa obe verzije Čajkovskijevih Rokoko varijacija objavlјen je 2014. godine, a njegov poslednji album (Singing Cello – diskografska kuća Hungaroton) izašao je 2015. godine.
 
Ištvan Vardai je umetnički direktor Međunarodnog festivala kamerne muzike Kapošfest u Mađarskoj. Ištvan svira violončelo Domenika Montanjane iz 1720. godine.