Languages

Иштван Вардаи

Тридесетогодишњи мађарски виолончелиста Иштван Вардаи је добитник више престижних међународних награда: 2008. године је тријумфовао на 63. међународном музичком такмичењу у Женеви; освојио је трећу награду на Међународном музичком такмичењу Чајковски у Москви 2007. године, а 2006. му је додељена специјална награда на Такмичењу виолончелиста Емануел Фојерман на Кронберг академији; освајач је прве награде на 13. међународном такмичењу Брамс у Аустрији. Три пута је побеђивао на Међународном музичком такмичењу Дејвид Попер (2000, 2003. и 2004. године), а 2014. је тријумфовао на Такмичењу виолончелиста АРД у Минхену.
 
Од свог дебитантског концерта у Хагу 1997. године, Иштван је са великим успехом наступао у Њујорку, Лондону, Паризу, Прагу, Бечу, Франкфурту, Минхену, Женеви, Даблину, Москви, Санкт Петербургу, Фиренци, Токију и Пекингу. Током 2010. године остварио је прве наступе у Карнеги Холу, бечком Концертхаусу и другим престижним дворанама. У својој каријери је наступао са бројним прослављеним музичарима и оркестрима као што су Адам Фишер, Золтан Кочиш, Андраш Шиф, Јури Башмет, Гилберт Варга, Санктпетербуршки симфонијски оркестар, Оркестар Позоришта Марински, Женевски камерни оркестар, Камерни оркестар Франц Лист, Ирски камерни оркестар, Оркестар романског дела Швајцарске и Симфонијски оркестар Баварске радиотелевизије. Добијао је позиве за Фестивал у Сантандеру, Фестивал Гергијев у Санкт Петербургу, Фестивал Касалс (Шпанија), Фестивал Француског радија (Монпеље), Фестивал Белрив (Швајцарска), Музички фестивал у Шлезвиг-Холштајну, Фестивал у Вербијеу, Фестивал камерне музике Вест Корк, Фестивал у Швецингену и Пролећни фестивал у Будимпешти.
 
Почев од 2004. године, Иштван је студирао у Одељењу за посебне таленте Музичке академије Лист у Будимпешти, а од 2005. године на Музичкој академији у Бечу. У периоду 2010–2013. године наставио је студије на Академији Кронберг, а од 2013. је члан наставног кадра на тој академији. Усавршавао се на мајсторским курсевима Наталије Гутман, Наталије Шаховскаје, Андраша Шифа и Јаноша Штаркера. Године 2009. му је додељена Награда Јуниор Прима за најбољег младог уметника године, а 2012. је добио престижну награду Prix Montblanc која се додељује најперспективнијем младом музичару на свету. Иштванов први компакт диск, са композицијама Јаначека, Прокофјева и Елгаровим Концертом за виолончело, објавила је дискографска кућа Ysaye Records 2009. године. Наредне године је снимио концерт за виолончело Јохана Баптиста Ванхала. На албуму који је 2013. године објавила дискографска кућа Hännsler налазе се дела Менделсона, Мартинуа, Паганинија, Бетовена и Попера. Иштванов компакт диск са обе верзије Чајковскијевих Рококо варијација објављен је 2014. године, а његов последњи албум (Singing Cello – дискографска кућа Hungaroton) изашао је 2015. године.
 
Иштван Вардаи је уметнички директор Међународног фестивала камерне музике Капошфест у Мађарској. Иштван свира виолончело Доменика Монтањане из 1720. године.