Languages

Чешки филхармонијски хор из Брна

Чешки филхармонијски хор из Брна заслужио је место на самом врху у свету хорова. Диригенти, оркестри и солисти који су сарађивали са певачима из Брна, хвале њихове изванредне квалитете, док критичари посебно цене компактан звук ансамбла и широк спектар изражајних средстава.

Хор, основан 1990. године, редовно гостује на најпрестижнијим европским фестивалима и наступа на најугледнијим концертним сценама. Публику осваја високом професионалношћу и изванредним музичким сензибилитетом.

 

За успех хора заслужан је Петр Фјала (1943), који је и оснивач хора, његов вођа и директор. Активни је хоровођа и диригент хора у последњих 45 година. Године 2009. одликован је Орденом св. Ћирила и Методија од стране Чешке епископске конференције, признања за његова изузетна достигнућа као диригента и композитора, а прошле године је за дугогодишње уметничке активности добио Награду града Брна.

 

Чешки филхармонијски хор из Брна посебно је усмерен као извођењу ораторијума и кантата. Његови квалитети долазе до изражаја на чак 90 концерата годишње, како у Чешкој, тако и у иностранству. Хор наступа са најбољим светским оркестрима и диригентима (Јиржи Белохлавек, Јакуб Хруша, Зденек Мацал, Томаш Нетопил, Либор Пешек, Маркус Бош, Денис Расел Дејвис, Кристоф Ешенбах, Габријел Фелц, Иван Фишер, Николас Арнонкур, Марек Јановски, Неме, Паво и Кристијан Јарви, Дмитриј Китајенко, Марко Летоња, Курт Мазур, Зубин Мехта, Јаник Незет-Сеген, Матијас Пинчер, Сајмон Ретл, Мајкл Тилсон Томас, Марио Вензаго, Симон Јанг и други). Иако је хор редован гост на бројним истакнутим међународним фестивалима, домаћа публика никада није занемарена јер се хор често појављује и у Прагу, Брну, Острави, Оломоуцу, Литомишлу, Чешким Буђејовицама, Чешком Крумлову и даље широм Чешке.

 

Хор је снимио велики број ЦД издања и добио низ награда. Године 2007. певачи из Брна награђени су двема престижним европским наградама: Ехо класик – као Ансамбл године 2007 (за извођење Мотета Антона Брукнера) и за Снимак године 2007 (Ораторијум Христ Франца Листа). Године 2008. снимак Паула вон Кленауа Die Veise von Liebe und Tod des Cornetts Christoph Rilke номинован је за престижну данску музичку награду P2 у категорији Симфонијски снимак године 2008, док је 2009. снимљен Реквијем за једног младог песника Б. А. Цимермана награђен Наградом немачких аудиокритичара. Штавише, признања у последње време нису ограничена само на европски континент: еминентни јапански Geijutsu Disc Review доделио је Чешког филхармонијског хора из Брна престижно почасно признање Токусен за снимак уживо Дворжаковог Реквијема.

 

Активности Чешког филхармонијског хора из Брна великодушно подржавају Јужноморавски крај, Град Брно и Министарство културе Чешке Републике. Генерални партнер хора је Tescan Orsay Holding, Plc.