Languages

Чешки филхармонијски хор из Брна

Диригент хора: Петр Фјала

http://www.cfsbrno.cz/
http://www.arskoncert.cz/

 

Сезону 2023/24 Чешки филхармонијски хор из Брна је започео концертима на Фестивалу у Лужици (Вердијева Четири света дела, диригент Силвен Камбрелинг), и концертом у Прагу с Симфонијским оркестром Прашког радија и његовим шефом-диригентом Петром Попелком.

 

Јесен 2023. године доноси занимљиве пројекте — концерт и снимање с Бамбершким симфонијским оркестром и Јакубом Хрушом (Јаначекова Глагољска миса и Стабат Матер Петра Фјале), концерте у Линцу и Бечу с Маркусом Пошнером и Брукнер оркестром из Линца (Миса Солемнис), концерт у Вирту (диригент Клаудио Вандели) и у Штутгарту (Вердијев Реквијем са диригентом Даном Етингером).

 

Током 2024. године, хор ће одржати наступе у Београду (диригент Габријел Фелц и Београдска филхармонија, Бахова Миса у ха-молу), и дебитовати у Ријаду, главном граду Саудијске Арабије, где ће имати светску премијеру опере Zarqa al-Yamama (Прича о плавоокој жени Јамаме), Ли Брадшо (музика), Данијел Финзи Паска (редитељ), са диригентом Паблом Гонзалесом и Симфонијским оркестром из Дрездена.

 

Током лета 2024. хор се враћа као резидентни ансамбл на Фестивал опере у Хајденхајму (Пучинијева Мадам Батерфлај и Вердијева Алзира), и на Рајнгау музички фестивал (Дворжаков Стабат Матер).

 

За 2024. годину – Годину чешке музике, планирани су још неки концертни пројекти (учешће на Фландријском фестивалу у Генту и др.).

 

Чешки филхармонијски хор из Брна заслужио је место на самом врху у свету хорова. Диригенти, оркестри и солисти који су сарађивали са певачима из Брна, хвале њихове изванредне квалитете, док критичари посебно цене компактан звук ансамбла и широк спектар изражајних средстава.

 

Хор, основан 1990. године, редовно гостује на најпрестижнијим европским фестивалима и наступа на најугледнијим концертним сценама. Публику осваја високом професионалношћу и изванредним музичким сензибилитетом.

 

За успех хора заслужан је Петр Фјала (1943), који је и оснивач хора, његов вођа и директор. Дипломирао је на Конзерваторијуму у Брну и Академији за музику и сценске уметности Јаначек (где је студирао клавир, композицију и дириговање). Фјала је такође плодан композитор – његово стваралаштво броји око 180 дела. Више од 50 година активан је као хорски вођа и диригент.

 

Чешки филхармонијски хор из Брна посебно је усмерен ка извођењу ораторијума и кантата. Његови квалитети долазе до изражаја на чак 100 концерата годишње, како у Чешкој, тако и у иностранству. Хор наступа са најбољим светским оркестрима и диригентима, као што су Петр Алтрихтер, Јиржи Белохлавек, Јакуб Хруша, Јакуб Клекер, Зденек Мацал, Томаш Нетопил, Ондреј Ленард, Либор Пешек, Леош Сваровски, Маркус Пошнер, Јурај Валчуха, Кристијан Арминг, Марк Албрехт, Херман Баумер, Маркус Бош, Стефан Блунијер, Кес Бакелс, Жан-Клод Казадезус, Денис Расел Дејвис, Кристоф Ешенбах, Габријел Фелц, Иван Фишер, Лоренс Фостер, Енох цу Гутенберг, Мартин Хаселбек, Николаус Харнонкорт, Манфред Хонек, Елиаху Инбал, Марек Јановски, Неме, Паво и Кристијан Јарви, Дмитриј Китајенко, Роман Кофман, Марко Летоња, Курт Масур, Николас Милтон, Зубин Мехта, Инго Мецмахер, Јаник Незет-Сегуин, Сер Роџер Норингтон, Џонатан Нот, Матијас Пинтшер, Сер Сајмон Ретл, Хелмут Рилинг, Јуриј Симонов, Стивен Слоун, Марк Сустро, Мајкл Тилсон Томас, Марио Вензаго, Валтер Велер, Ралф Вајкерт, Симон Јанг, Азиз Шокакимов и други.

 

Хор је резидентни ансамбл познатог фестивала Оперфестшпиле у Хајденхајму од 2015. године.

 

Иако хор редовно гостује на многим познатим међународним фестивалима, домаћа публика никада није запостављена.

 

Хор је снимио велики број ЦД издања и добио низ награда. Године 2007. певачи из Брна награђени су двема престижним европским наградама: Ехо класик – као Ансамбл године 2007 (за извођење Мотета Антона Брукнера) и за Снимак године 2007 (Ораторијум Христос Франца Листа). Године 2008. снимак Паула вон Кленауа Die Veise von Liebe und Tod des Cornetts Christoph Rilke номинован је за престижну данску музичку награду P2 у категорији Симфонијски снимак године 2008, док је 2009. снимљен Реквијем за једног младог песника Б. А. Цимермана награђен Наградом немачких аудиокритичара. Штавише, признања у последње време нису ограничена само на европски континент: еминентни јапански Geijutsu Disc Review доделио је Чешком филхармонијском хору из Брна престижно почасно признање Токусен за снимак уживо Дворжаковог Реквијема.

 

Чешки филхармонијски хор из Брна добио је Класик Праг награду за најбоље вокално извођење 2019. године – за изузетно извођење Јаначекове Глагољске мисе са Чешком филхармонијом и маестром Петром Алтрихтером.

 

Активности Чешког филхармонијског хора из Брна великодушно подржавају Јужноморавски крај, Град Брно и Министарство културе Чешке Републике. Генерални партнер хора је Tescan Orsay Holding, Plc.