Languages

Gzavije de Mestr

Gzavije de Mestr pripada kategoriji solista koji menjaju granice mogućnosti svojih instrumenata. Pored dela kompozitora kao što su Kaija Sarijaho, de Mestr izvodi i kompozicije poput Smetaninog ciklusa Moja domovina sa preciznošću koja oduzima dah, predstavlјajući majstorske aranžmane dela koja obično izvodi ceo orkestar. Interpretacije ovih dela, koja je malo harfista pre njega uopšte i razmišlјalo da svira, doprinele su njegovoj reputaciji jednog od najkreativnijih i najneobičnijih muzičara svoje generacije.

 

Gzavije de Mestr je nastupao sa velikim brojem orkestara pod rukovodstvom proslavlјenih dirigenata kao što su Bertran de Biji, Lionel Brengije, Danijele Gati, Mirga Gražinite-Tila, Danijel Harding, Kristjan Jarvi, Filip Jordan, Rikardo Muti, Andres Orosko-Estrada, Andre Previn, ser Sajmon Retl i Juri Temirkanov. Učesnik je mnogih najpoznatijih svetskih festivala, poput festivala u Šlezvig-Holštajnu, festivala u Salcburgu, na Budimpeštanskom prolećnom festivalu i festivalu Mostly Mozart u Nјujorku. Nastupa i sa kamernim muzičarima kao što su Dijana Damrau, Danijel Miler-Šot i Baiba Skride.

 

Sezona 2017/18 je za de Mestra počela potpuno u znaku savremene muzike. U septembru je svirao tri nacionalne premijere novog koncerta za harfu Trans Kaije Sarijaho, sa simfonijskim orkestrima radio-televizija iz Frankfurta i Švedske, kao i sa Simfonijskim orkestrom Grada Birmingema. U nastavku sezone održaće koncerte sa Filharmonijom Severnonemačke radiotelevizije, Orkestrom romanske švajcarske, Simfonijskim orkestrom Galicije, Filharmonijom iz Turkua, Minhenskim kamernim orkestrom, Ciriškim kamernim orkestrom, Moskovskim virtuozima, Šangajskim simfonijskim orkestrom i Kineskom filharmonijom. U okviru turneje resitala po Nemačkoj zajedno sa špansko-meksičkom flamenko legendom Luserom Tenom (kastanjete) nastupiće u dvorani Liderhale u Štutgartu, u Filharmoniji Albe, u dvoranama Pjer Bulez u Berlinu, Tonhale u Diseldorfu i u Severnonemačkoj radioteleviziji u Hanoveru.

 

De Mestr ima ekskluzivni ugovor za snimke sa diskografskom kućom Sony Music. Među njegovim izdanjima izdvajau se snimci Hajdna, Rodriga, Hinastere i Debisija, a za ovaj poslednji je 2009. godine dobio nagradu Echo Klassik za Instrumentalistu godine. Godine 2012. njegov album Notte Veneziana je dospeo na listu deset najbolјih izdanja klasične muzike. De Mestrova najnovija izdanja su DVD album sa Dijanom Damrau, kao i snimci Mocartovih koncerata za klavir u aranžmanu za harfu. Kompakt disk Moldau – The Romantic Album iz 2015. godine, sa resitalima slovenskog repertoara, ostvario je izuzetan uspeh kod kritičara. U oktobru 2016. godine je objavio album La Harpe Reine sa ansamblom Les Arts Florissants i Vilijamom Kristijem (za diskografsku kuću harmonia mundi). Za proleće 2018. godine sprema novi solo album sa španskim repertoarom (u izdanju kuće Sony).

 

Gzavije de Mestr je rođen u Tulonu, a harfu je počeo da svira sa devet godina. Studirao je u Parizu, a 1998. godine mu je dodelјena prva nagrada na Međunarodnom takmičenju harfista u Blumingtonu, u američkoj državi Indijani, zahvalјujući čemu je odmah postao prvi francuski muzičar koji je postao član Bečke filharmonije. Od 2001. godine, Gzavije de Mestr predaje na Muzičkoj akademiji u Hamburgu. Takođe, drži redovne majstorske radionice na Džulijardu u Nјujorku, Univerzitetu Toho u Tokiju i na Muzičkom koledžu Triniti u Londonu.

 

Gzavije de Mestr svira na harfi koju je napravila američka firma Lyon & Healy.