Languages

Гзавије де Местр

Гзавије де Местр припада категорији солиста који мењају границе могућности својих инструмената. Поред дела композитора као што су Каија Саријахо, де Местр изводи и композиције попут Сметаниног циклуса Моја домовина са прецизношћу која одузима дах, представљајући мајсторске аранжмане дела која обично изводи цео оркестар. Интерпретације ових дела, која је мало харфиста пре њега уопште и размишљало да свира, допринеле су његовој репутацији једног од најкреативнијих и најнеобичнијих музичара своје генерације.

 

Гзавије де Местр је наступао са великим бројем оркестара под руководством прослављених диригената као што су Бертран де Бији, Лионел Бренгије, Данијеле Гати, Мирга Гражините-Тила, Данијел Хардинг, Кристјан Јарви, Филип Јордан, Рикардо Мути, Андрес Ороско-Естрада, Андре Превин, сер Сајмон Ретл и Јури Темирканов. Учесник је многих најпознатијих светских фестивала, попут фестивала у Шлезвиг-Холштајну, фестивала у Салцбургу, на Будимпештанском пролећном фестивалу и фестивалу Mostly Mozart у Њујорку. Наступа и са камерним музичарима као што су Дијана Дамрау, Данијел Милер-Шот и Баиба Скриде.

 

Сезона 2017/18 је за де Местра почела потпуно у знаку савремене музике. У септембру је свирао три националне премијере новог концерта за харфу Транс Каије Саријахо, са симфонијским оркестрима радио-телевизија из Франкфурта и Шведске, као и са Симфонијским оркестром Града Бирмингема. У наставку сезоне одржаће концерте са Филхармонијом Севернонемачке радиотелевизије, Оркестром романске швајцарске, Симфонијским оркестром Галиције, Филхармонијом из Туркуа, Минхенским камерним оркестром, Циришким камерним оркестром, Московским виртуозима, Шангајским симфонијским оркестром и Кинеском филхармонијом. У оквиру турнеје реситала по Немачкој заједно са шпанско-мексичком фламенко легендом Лусером Теном (кастањете) наступиће у дворани Лидерхале у Штутгарту, у Филхармонији Албе, у дворанама Пјер Булез у Берлину, Тонхале у Диселдорфу и у Севернонемачкој радиотелевизији у Хановеру.

 

Де Местр има ексклузивни уговор за снимке са дискографском кућом Sony Music. Међу његовим издањима издвајау се снимци Хајдна, Родрига, Хинастере и Дебисија, а за овај последњи је 2009. године добио награду Echo Klassik за Инструменталисту године. Године 2012. његов албум Notte Veneziana је доспео на листу десет најбољих издања класичне музике. Де Местрова најновија издања су ДВД албум са Дијаном Дамрау, као и снимци Моцартових концерата за клавир у аранжману за харфу. Компакт диск Moldau – The Romantic Album из 2015. године, са реситалима словенског репертоара, остварио је изузетан успех код критичара. У октобру 2016. године је објавио албум La Harpe Reine са ансамблом Les Arts Florissants и Вилијамом Кристијем (за дискографску кућу harmonia mundi). За пролеће 2018. године спрема нови соло албум са шпанским репертоаром (у издању куће Sony).

 

Гзавије де Местр је рођен у Тулону, а харфу је почео да свира са девет година. Студирао је у Паризу, а 1998. године му је додељена прва награда на Међународном такмичењу харфиста у Блумингтону, у америчкој држави Индијани, захваљујући чему је одмах постао први француски музичар који је постао члан Бечке филхармоније. Од 2001. године, Гзавије де Местр предаје на Музичкој академији у Хамбургу. Такође, држи редовне мајсторске радионице на Џулијарду у Њујорку, Универзитету Тохо у Токију и на Музичком колеџу Тринити у Лондону.

 

Гзавије де Местр свира на харфи коју је направила америчка фирма Lyon & Healy.