Languages

Gudački kvartet Beogradske filharmonije

Gudački kvartet Beogradske filharmonije čine: Jelena Dragnić – prva violina, Vladan Lončar – druga violina, Boris Brezovac – viola i Aleksandar Latković – violončelo. Sastav je osnovan u okviru orkestra 2011. godine.

 

U svoje najskorije uspehe kvartet ubraja koncerte na festivalima Srebrna Lira u St. Peterburgu (Rusija), Muzički dani na Odri (Poljska/Njemačka), Abu Dabi Klasiks (Ujedinjeni Arapski Emirati), na otvaranju koncertne sezone Kamerna muzika u pustinji u oazi Liva, takođe u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, potom dva gostovanja u Kini, u koncertnoj sali u Tjandžinu, koncert u Kulturnom centru Srbije u Parizu i koncert u Kulturnom centru u Izmiru u Turskoj.

 

Tokom 2017. godine kvartet se predstavio i na Ljubljana festivalu. Nedavno je i u Crnoj Gori premijerno izveo „Putovanje po Italiji“, Đovanija Solime, sa čelistkinjom Majom Bogdanović i glumcem Vladimirom Aleksićem. Kvartet je u prethodnom periodu nastupio na Mokranjčevim danima u Negotinu, na Festivalu Espresivo na Cetinju, Sarajevskim večerima muzike, u Modernoj galeriji u Podgorici, zatim otvorio Somborske muzičke svečanosti i Festival Filipovi dani u Nišu i obeležio Dan grada Banja Luke, koncertom u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Osim ovih nastupa, koncert kvarteta u beogradskom „Studiju 6“ uživo je prenosio RTS 3.

 

Tokom sezone 2015/16. članovi Kvarteta bili su mentori mladim polaznicima Zimske radionice gudačkog kvarteta u Podgorici i Letnjeg kampa za kamernu muziku na Ivanovim koritima na Lovćenu.

 

U junu 2015. objavljen je prvi kompakt disk Kvarteta sa delima Betovena i Bramsa, u izdanju Beogradske filharmonije i uz učešće klarinetiste Ognjena Popovića.

 

U sezoni 2013/14. Kvartet je sa svojim gostima izveo pet programa kamerne muzike u sali Beogradske filharmonije, u okviru svog ciklusa nazvanog Quartet+1. Osim kompozicija za gudački kvartet, ovaj ciklus obuhvatio je i kvintete sa dve viole, sa klarinetom, klavirom i glasom.

 

Kvartet je u sezoni 2012/13. ostvario zapaženo izvođenje “Koncerta za gudački kvartet i orkestar” Ervina Šulhofa na velikoj sceni Kolarca, uz pratnju Beogradske filharmonije i tadašnjeg šefa-dirigenta Muhaja Tanga.

 

Ostali nastupi Kvarteta u Srbiji i regionu u prethodnom periodu obuhvatili su otvaranje Klasik Festa u Pančevu, obeležavanje Dana Evrope u organizaciji Kancelarije EU u Srbiji, nastup u okviru Konferencije Kreativna Evropa u Kulturnom centru Grad, koncerte u Gračanici, Kragujevcu, Inđiji, Mostaru i Trebinju, kao i nastupe u Gornjem Milanovcu, Subotici, Vršcu i selu Stanišor na Kosovu i Metohiji, u okviru humanitarnih i društveno odgovornih projekata Beogradske filharmonije.

 

Kvartet se usavršavao kod prof. Volfganga Redika (Vienna Piano Trio) i prof. Viliama Kolemana (Kuss Quartet).

 

Sarađivao je sa stranim i domaćim umetnicima kao što su Jorg Vinkler, Klaudi Arimani, Darko Brlek, Maja Bogdanović, Ognjen Popović, Veljko Klenkovski, Branko Kabadajić, Jelena Draškoci, Svetlana Jovanović…