Languages

Гудачки квартет Београдске филхармоније

Музичари Београдске филхармоније Јелена Драгнић, Владан Лончар, Борис Брезовац и Александар Латковић оснивају Гудачки квартет у оквиру овог оркестра 2011. године.

 

У своје најскорије успехе Квартет убраја концерт у сали Глинка Филхармоније Санкт Петербурга у оквиру фестивала Сребрна лира, наступе на Музичким данима на Одри (Пољска/Немачка), у камерној серији у Оберварту у Аустрији, на фестивалу Абу Даби Класикс, гостовања у Харбину и Тјанђину у Кини, затим концерте у Културном центру Србије у Паризу и у Културном центру у Измиру у Турској.

 

Током 2017. године Квартет се представиo на Љубљана Фестивалу. У Србији (Камерни циклус Београдске филхармоније) и Црној Гори (Катедрала Св. Трипуна) премијерно је извео Путовање по Италији Ђованија Солиме, са челисткињом Мајом Богдановић и глумцем Владимиром Алексићем. Квартет је у претходном периоду наступио на Мокрањчевим данима у Неготину, на Фестивалу Еспресиво на Цетињу, Фестивалу гудача у Перасту, Сарајевским вечерима музике, у Модерној галерији у Подгорици, наступао на отварању Сомборских музичких свечаности, Фестивала Филипови дани у Нишу и Класик Фесту у Панчеву. У Републици Српској Квартет је наступао у Братунцу, Требињу и Бања Луци. Осим ових наступа, концерт Квартета у београдском Студију 6 уживо је преносио РТС 3.

 

Током сезоне 2015/16 чланови Квартета били су ментори младим полазницима Зимске радионице гудачког квартета у Подгорици и Летњег кампа за камерну музику на Ивановим коритима на Ловћену.

 

У јуну 2015. објављен је први компакт диск Квартета са делима Бетовена и Брамса, у издању Београдске филхармоније и уз учешће кларинетисте Огњена Поповића.

 

У сезони 2013/14 Квартет је са својим гостима извео пет програма камерне музике у сали Београдске филхармоније, у оквиру свог циклуса названог Quartet+1. Осим композиција за гудачки квартет, овај циклус обухватио је и квинтете са две виоле, са кларинетом, клавиром и гласом.

 

Квартет је у сезони 2012/13 остварио запажено извођење Концерта за гудачки квартет и оркестар Ервина Шулхофа на великој сцени Коларца, уз пратњу Београдске филхармоније и тадашњег шефа-диригента Мухаја Танга.

Квартет се усавршавао код Еберхарда Фелца (Висока школа за музику Ханс Ајзлер, Берлин), код виолинисте Волфганга Редика (Бечки клавирски трио) и виолисте Вилијама Колмана (Кус Квартет).