Languages

Giorgi Gvanceladze

Giorgi Gvanceladze rođen je 1984. godine u Tbilisiju (Gruzija). Muzičke studije započeo je na Državnom muzičkom konzervatorijumu u Tbilisiju, i za to vreme je postavlјen za solo oboistu Gruzijskog nacionalnog simfonijskog orkestra. Nakon diplomiranja u Tbilisiju, Gvanceladze je bio na usavršavanju u Minhenu, kod profesora Fransoa Leloa, a u Salcburgu kod profesora Štefana Šilija.

 

Godine 2007. Gvanceladze je postavlјen za solo oboistu Frankfurtske opere, pre nego što je 2010. godine postavlјen na istu poziciju u Bavarskoj državnoj operi u Minhenu. Gvanceladze je redovan gost mnogih prestižnih orkestara širom Evrope, uklјučujući Simfonijski orkestar Bavarskog radija, Kamerni orkestar Evrope, Minhenski kamerni orkestar, Malerov kamerni orkestar i, od 2017. godine, Berlinsku filharmoniju. Sarađivao je sa mnogim svetski poznatim dirigentima kao što su Kiril Petrenko, Maris Jansons, Zubin Mehta, Nikolas Arnonkur, Pavo Jarvi i Kent Nagano. Kao solista, Gvanceladze je sarađivao sa Bavarskim državnim orkestrom, Nacionalnim orkestrom iz Lila, Filharmonijom iz Bad Rajhebhalera, Simfonijetom iz Gruzije i Kamernim orkestrom Gruzije; njegovo poslednje ostvarenje bio je koncert za obou Riharda Štrausa sa Bavarskim državnom orkestrom pod upravom Lahava Šanija.

 

Gvanceladze je veoma tražen kamerni muzičar, koji redovno nastupa na festivalima kamerne muzike, kao što su međunarodn festival Oleg Kagan u Krojtu, festival u Edinburgu, festival duvača u Tbilisiju i Salcburško bijenale.

 

Gvanceladze je održao majstorske kurseve u mnogim muzičkim školama širom sveta. Redovno predaje na festivalu duvača u Tbilisiju i na programu obuke za audiciju u okviru Bavarske državne opere. Od 2018. godine Gvanceladze je gostujući profesor oboe na muzičkoj školi u Minhenu, u klasi profesora Leloa.