Languages

Гиорги Гванцеладзе

Гиорги Гванцеладзе рођен је 1984. године у Тбилисију (Грузија). Музичке студије започео је на Државном музичком конзерваторијуму у Тбилисију, и за то време је постављен за соло обоисту Грузијског националног симфонијског оркестра. Након дипломирања у Тбилисију, Гванцеладзе је био на усавршавању у Минхену, код професора Франсоа Лелоа, а у Салцбургу код професора Штефана Шилија.

 

Године 2007. Гванцеладзе је постављен за соло обоисту Франкфуртске опере, пре него што је 2010. године постављен на исту позицију у Баварској државној опери у Минхену. Гванцеладзе је редован гост многих престижних оркестара широм Европе, укључујући Симфонијски оркестар Баварског радија, Камерни оркестар Европе, Минхенски камерни оркестар, Малеров камерни оркестар и, од 2017. године, Берлинску филхармонију. Сарађивао је са многим светски познатим диригентима као што су Кирил Петренко, Марис Јансонс, Зубин Мехта, Николас Арнонкур, Паво Јарви и Кент Нагано. Као солиста, Гванцеладзе је сарађивао са Баварским државним оркестром, Националним оркестром из Лила, Филхармонијом из Бад Рајхебхалера, Симфонијетом из Грузије и Камерним оркестром Грузије; његово последње остварење био је концерт за обоу Рихарда Штрауса са Баварским државном оркестром под управом Лахава Шанија.

 

Гванцеладзе је веома тражен камерни музичар, који редовно наступа на фестивалима камерне музике, као што су међународн фестивал Олег Каган у Кројту, фестивал у Единбургу, фестивал дувача у Тбилисију и Салцбуршко бијенале.

 

Гванцеладзе је одржао мајсторске курсеве у многим музичким школама широм света. Редовно предаје на фестивалу дувача у Тбилисију и на програму обуке за аудицију у оквиру Баварске државне опере. Од 2018. године Гванцеладзе је гостујући професор обое на музичкој школи у Минхену, у класи професора Лелоа.