Languages

Fransoa Lelo

Poznat širom sveta kao najbolјi oboista svoje generacije, Fransoa Lelo je izgradio internacionalnu karijeru nastupima sa najpoznatijim orkestrima i u najznačajnijim koncertnim dvoranama i festivalima, izvodeći repertoar od baroka do savremenih kompozicija. Lelo je gostovao u Dvorani Berlinske filharmonije sa Nemačkim simfonijskim orkestrom iz Berlina, u bečkom Muzikferajnu sa Tonkinstler orkestrom, u Pozorištu Šanzelize sa Francuskim nacionalnim orkestrom, u Sidnejskoj operi sa Sidnejskim simfonijskim orkestrom, u dvorani Bunkamura sa Simfonijskim orkestrom Japanske radiotelevizije, u Linkoln centru u okviru festivala Uglavnom Mocart i u dvorani Koncertgebau sa Kamernim orkestrom Holandskog radija. Sarađivao je sa vodećim svetskim dirigentima kao što su Pjer Bulez, Maris Jansons, ser Kolin Dejvis, Mjung-Vun Čung, Danijel Harding, Tomas Dausgard, Volfgang Zavališ i Alan Gilbert.
 
U sezoni 2014/15, Lelo je bio gostujući vođa Norveškog kamernog orkestra, što je podrazumevalo organizaciju i vođenje tri koncertna projekta, kao i nastup na festivalu u Riseru. Pored toga, ponovo je učestvovao na festivalu Lamermur kao rezidencijali umetnik, gde je nastupio sa Kralјevskim severnim simfonijskim orkestrom, Ansamblom Hebridiz i solistima Škotskog kamernog orkestra. Kao dirigent-solista, nastavio je saradnju sa Minhenskim kamernim orkestrom, Štutgartskim kamernim orkestrom, Simfonijskim orkestrom iz Jevlea i salcburškom Kameratom, uklјučujući i turneju po Kini. Lelo je prvi put ove sezone nastupio sa Simfonijskim orkestrom Birmingema, pod upravom Nikolasa Kolona. U decembru 2014. godine Lelo je premijerno izveo Koncerta za violinu i obou Tijerija Eskeša, zajedno sa svojom suprugom, violinistkinjom Lisom Batijašvili i Simfonijskim orkestrom Severnonemačke radiotelevizije, pod dirigenskom palicom Alana Gilberta. Nјih dvoje su u aprilu 2015. premijerno u Severnoj Americi izveli ovu kompoziciju sa Nјujorškom filharmonijom i dirigentom Alanom Gilbertom.
 
U sezonama 2012-2014, Lelo je bio angažovan u Pariskom kamernom orkestru. Prošle sezone je nastupao kao solista sa orkestrom Gulbenkijan, Simfonijskim orkestrom Zapadnonemačke radiotelevizije iz Kelna, Budimpeštanskim festivalskim orkestrom pod uprvom Ivana Fišera, Seulskom filharmonijom, Bi-Bi-Sijevim Škotskim simfonijskim orkestrom, Salcburškom kameratom (na Nedelјi Mocarta u Salcburgu), Tonkinstler orkestrom (u okviru koncerata na kojima je svirao i dirigovao, kao i na Festivalu Grafeneg), i na koncertima u Pozorištu Šanzelize i na Mocartfestu u Vircburgu sa Pariskim kamernim orkestrom. Takođe, učestvovao je sa Ansamblom Hebridiz na festivalima Lamermur i Stiriarte, sa Lisom Batijašvili i Prijatelјima na Salcburškom festivalu i na Prinsengraht koncertu u Amesterdamu, a išao je i na turneje sa svetski poznatim duvačkim sekstetom Les Vents Français.
 
Lelo je veoma posvećen obogaćivanju repertoara za obou i veliki broj dela je upravo za njega naručen od kompozitora kao što su Nikolas Bakri, Tijeri Peku, Žil Silverstrini, Erik Tangi, Tijeri Eskeš, Gija Kančeli i Mikael Žarel. U sezoni 2012/2013, premijerno je u Škotskoj i Francuskoj odsvirao Makmilanov Koncert za obou sa Škotskim kamernim orkestrom, odnosno Pariskim kamernim orkestrom. Godine 2010, premijerno je izveo novi koncert pod nazivom The Enchanter kompozitora Alberta Šnelcera, zajednički naručen od strane Švedskog kamernog orkestra i Škotskog kamernog orkestra. Lelo je, takođe, napravio sopstvene transkripcije arija iz Mocartovog Don Đovanija i Čarobne frule, koje je snimio sa Salcburškom kameratom za diskografsku kuću Sony.
 
Osim solističkih nastupa, Lelo ima i angažmane na kojima istovremeno svira i diriguje, u to u saradnji sa Simfonijskim orkestrom Švedskog radija, Sidnejskim simfonijskim orkestrom, Bamberškim simfonijskim orkestrom, Pariskim kamernim orkestrom, Nacionalnim orkestrom iz Liona, Tonkinstler orkestrom i mnogim drugim.
 
Lelo je posvećen i kamernoj muzici, koji redovno nastupa u svim delovima sveta kao član okteta Ensemble Paris-Bastille i seksteta Les Vents Français. Nјegovi stalni partneri na resitalima su harfistkinja Izabel Moreti, violinistkinja Lisa Batijašvili i pijanisti Emanuel Strose i Erik Lesaž.
 
Fransoa Lelo je objavio nekoliko CD izdanja za diskografsku kuću SONY Classical. Među izdanjima se nalaze dela J. S. Baha sa Kamernim orkestrom Evrope i Mocarta sa Salcburškom kameratom, zatim Štrausov Koncert za obou, snimlјen sa Simfonijskim orkestrom Švedskog radija i dirigentom Danijelom Hardingom, Serenada za duvače sa ansamblom ParisBastille i Šarm oboe snimlјen sa Minhenskim kamernim orkestrom, kao i koncerti Čimaroze, Belinija, Marčela, Vivaldija, Glika i Paskulija. Na sledećem izdanju za Sony naći će se kompozicije Humela i Hajdna, u saradnji sa Minhenskim kamernim orkestrom.
 
Fransoa Lelo radi kao profesor na Visokoj školi za muziku i pozorište u Minhenu.