Languages

Франсоа Лело

Познат широм света као најбољи обоиста своје генерације, Франсоа Лело је изградио интернационалну каријеру наступима са најпознатијим оркестрима и у најзначајнијим концертним дворанама и фестивалима, изводећи репертоар од барока до савремених композиција. Лело је гостовао у Дворани Берлинске филхармоније са Немачким симфонијским оркестром из Берлина, у бечком Музикферајну са Тонкинстлер оркестром, у Позоришту Шанзелизе са Француским националним оркестром, у Сиднејској опери са Сиднејским симфонијским оркестром, у дворани Бункамура са Симфонијским оркестром Јапанске радиотелевизије, у Линколн центру у оквиру фестивала Углавном Моцарт и у дворани Концертгебау са Камерним оркестром Холандског радија. Сарађивао је са водећим светским диригентима као што су Пјер Булез, Марис Јансонс, сер Колин Дејвис, Мјунг-Вун Чунг, Данијел Хардинг, Томас Даусгард, Волфганг Завалиш и Алан Гилберт.
 
У сезони 2014/15, Лело је био гостујући вођа Норвешког камерног оркестра, што је подразумевало организацију и вођење три концертна пројекта, као и наступ на фестивалу у Рисеру. Поред тога, поново је учествовао на фестивалу Ламермур као резиденцијали уметник, где је наступио са Краљевским северним симфонијским оркестром, Ансамблом Хебридиз и солистима Шкотског камерног оркестра. Као диригент-солиста, наставио је сарадњу са Минхенским камерним оркестром, Штутгартским камерним оркестром, Симфонијским оркестром из Јевлеа и салцбуршком Камератом, укључујући и турнеју по Кини. Лело је први пут ове сезоне наступио са Симфонијским оркестром Бирмингема, под управом Николаса Колона. У децембру 2014. године Лело је премијерно извео Концерта за виолину и обоу Тијерија Ескеша, заједно са својом супругом, виолинисткињом Лисом Батијашвили и Симфонијским оркестром Севернонемачке радиотелевизије, под диригенском палицом Алана Гилберта. Њих двоје су у априлу 2015. премијерно у Северној Америци извели ову композицију са Њујоршком филхармонијом и диригентом Аланом Гилбертом.
 
У сезонама 2012-2014, Лело је био ангажован у Париском камерном оркестру. Прошле сезоне је наступао као солиста са оркестром Гулбенкијан, Симфонијским оркестром Западнонемачке радиотелевизије из Келна, Будимпештанским фестивалским оркестром под упрвом Ивана Фишера, Сеулском филхармонијом, Би-Би-Сијевим Шкотским симфонијским оркестром, Салцбуршком камератом (на Недељи Моцарта у Салцбургу), Тонкинстлер оркестром (у оквиру концерата на којима је свирао и дириговао, као и на Фестивалу Графенег), и на концертима у Позоришту Шанзелизе и на Моцартфесту у Вирцбургу са Париским камерним оркестром. Такође, учествовао је са Ансамблом Хебридиз на фестивалима Ламермур и Стириарте, са Лисом Батијашвили и Пријатељима на Салцбуршком фестивалу и на Принсенграхт концерту у Аместердаму, а ишао је и на турнеје са светски познатим дувачким секстетом Les Vents Français.
 
Лело је веома посвећен обогаћивању репертоара за обоу и велики број дела је управо за њега наручен од композитора као што су Николас Бакри, Тијери Пеку, Жил Силверстрини, Ерик Танги, Тијери Ескеш, Гија Канчели и Микаел Жарел. У сезони 2012/2013, премијерно је у Шкотској и Француској одсвирао Макмиланов Концерт за обоу са Шкотским камерним оркестром, односно Париским камерним оркестром. Године 2010, премијерно је извео нови концерт под називом The Enchanter композитора Алберта Шнелцера, заједнички наручен од стране Шведског камерног оркестра и Шкотског камерног оркестра. Лело је, такође, направио сопствене транскрипције арија из Моцартовог Дон Ђованија и Чаробне фруле, које је снимио са Салцбуршком камератом за дискографску кућу Sony.
 
Осим солистичких наступа, Лело има и ангажмане на којима истовремено свира и диригује, у то у сарадњи са Симфонијским оркестром Шведског радија, Сиднејским симфонијским оркестром, Бамбершким симфонијским оркестром, Париским камерним оркестром, Националним оркестром из Лиона, Тонкинстлер оркестром и многим другим.
 
Лело је посвећен и камерној музици, који редовно наступа у свим деловима света као члан октета Ensemble Paris-Bastille и секстета Les Vents Français. Његови стални партнери на реситалима су харфисткиња Изабел Морети, виолинисткиња Лиса Батијашвили и пијанисти Емануел Стросе и Ерик Лесаж.
 
Франсоа Лело је објавио неколико ЦД издања за дискографску кућу SONY Classical. Међу издањима се налазе дела Ј. С. Баха са Камерним оркестром Европе и Моцарта са Салцбуршком камератом, затим Штраусов Концерт за обоу, снимљен са Симфонијским оркестром Шведског радија и диригентом Данијелом Хардингом, Серенада за дуваче са ансамблом ParisBastille и Шарм обое снимљен са Минхенским камерним оркестром, као и концерти Чимарозе, Белинија, Марчела, Вивалдија, Глика и Паскулија. На следећем издању за Sony наћи ће се композиције Хумела и Хајдна, у сарадњи са Минхенским камерним оркестром.
 
Франсоа Лело ради као професор на Високој школи за музику и позориште у Минхену.