Languages

Eva Gevorgijan

Eva Gevorgijan, Jamahina mlada umetnica, laureat je na više od četrdeset klavirskih takmičenja, uključujući najprestižnije nagrade na Takmičenju za mlade umetnike u Klivlendu 2018. godine i Takmičenju za mlade umetnike Van Klajburn 2019. godine. Nedavno je osvojila i Nagradu Berna u Švajcarskoj 2023. godine, Diskaveri nagradu na Međunarodnom takmičenju klasične muzike 2019. godine, Veliku nagradu na Takmičenju Ruskog nacionalnog orkestra 2021. godine, a uz to je bila finalista i dobitnica Specijalne nagrade na Međunarodnom klavirskom takmičenju Frederik Šopen u Varšavi, Poljska.

 

Nastupala je kao solista sa orkestrima kao što su Simfonijski orkestar iz Dalasa, Simfonijski orkestar iz Lucerna, Varšavski filharmonijski orkestar, Marinski orkestar, Orkestar Ruske nacionalne filharmonije, Ruski nacionalni orkestar, Akademski državni simfonijski orkestar Jevgenij Svetlanov, Magdeburška filharmonija, Nova filharmonija iz Hamburga, Lajpciški simfonijski orkestar, Orkestar Lihtenštajnske filharmonije, Orkestar Nacionalne filharmonije Jermenije, Orkestar Nacionalne filharmonije Malte i Simfonijski orkestar iz Tatarstana. Takođe je nastupala kao solista na festivalima kao što su Verbije, Festival belih noći, a 2023. godine debitovala je na festivalu La Rok d’Anteron, gde je dobila odlične kritike.

 

Sezonu 2023/24, Eva otvara turnejom po Japanu, svirajući u gradovima Nagoja, Tokio, Šizuoka, Mišima i Urasaju. Neki od njenih najvažnijih nastupa uključuju izvođenje svih koncerata za klavir i orkestar Sergeja Rahmanjinova u Velikoj dvorani Moskovskog konzervatorijuma, sa Simfonijskim orkestrom Petar Iljič Čajkovski i Koncerte za klavir br. 2 i 4 Rahmanjinova na Međunarodnom festivalu Servantino. Osim toga, debituje sa Praškim simfonijskim orkestrom, Filarmonikom iz Bolonje, Štutgartskom filharmonijom, Brandenburškim orkestrom, Filharmonijom iz Ontarija, Orkestrom Akademije ruske muzike, Filharmonijom Urala, a vraća se i u Lajpcig u Gevandhaus i Lajshale.

 

Na resitalima će se pojaviti u Bernu, Bielu, Potsdamu, Breši, Minsku, Irkutsku, Moskvi, Voronežu, kao i na festivalima kao što su Palermo Festival, Šopenov Festival u Sao Paolu i Bahov Festival u Montrealu.

 

Eva studira u Glavnoj muzičkoj školi Moskovskog Čajkovski konzervatorijuma pod vođstvom Natalije Trul i na Muzičkoj akademiji Kraljice Sofije u Madridu pod nadzorom Stanislava Judeniča. Takođe je dobila prestižnu stipendiju na Rurskom klavirskom festivalu 2020. godine, koju dodeljuje Jevgenij Kisin.

 

Njen prvi CD, na kom izvodi dela Frederika Šopena i Aleksandra Skrjabina, objavljen je za izdavačku kuću Melodija 2022. godine i dobio je odlične kritike.