Languages

Ева Геворгијан

Ева Геворгијан, Јамахина млада уметница, лауреат је на више од четрдесет клавирских такмичења, укључујући најпрестижније награде на Такмичењу за младе уметнике у Кливленду 2018. године и Такмичењу за младе уметнике Ван Клајбурн 2019. године. Недавно је освојила и Награду Берна у Швајцарској 2023. године, Дискавери награду на Међународном такмичењу класичне музике 2019. године, Велику награду на Такмичењу Руског националног оркестра 2021. године, а уз то је била финалиста и добитница Специјалне награде на Међународном клавирском такмичењу Фредерик Шопен у Варшави, Пољска.

 

Наступала је као солиста са оркестрима као што су Симфонијски оркестар из Даласа, Симфонијски оркестар из Луцерна, Варшавски филхармонијски оркестар, Марински оркестар, Оркестар Руске националне филхармоније, Руски национални оркестар, Академски државни симфонијски оркестар Јевгениј Светланов, Магдебуршка филхармонија, Нова филхармонија из Хамбурга, Лајпцишки симфонијски оркестар, Оркестар Лихтенштајнске филхармоније, Оркестар Националне филхармоније Јерменије, Оркестар Националне филхармоније Малте и Симфонијски оркестар из Татарстана. Такође је наступала као солиста на фестивалима као што су Вербије, Фестивал белих ноћи, а 2023. године дебитовала је на фестивалу Ла Рок д’Антерон, где је добила одличне критике.

 

Сезону 2023/24, Ева отвара турнејом по Јапану, свирајући у градовима Нагоја, Токио, Шизуока, Мишима и Урасају. Неки од њених најважнијих наступа укључују извођење свих концерата за клавир и оркестар Сергеја Рахмањинова у Великој дворани Московског конзерваторијума, са Симфонијским оркестром Петaр Иљич Чајковски и Концерте за клавир бр. 2 и 4 Рахмањинова на Међународном фестивалу Сервантино. Осим тога, дебитује са Прашким симфонијским оркестром, Филармоником из Болоње, Штутгартском филхармонијом, Бранденбуршким оркестром, Филхармонијом из Онтарија, Оркестром Академије руске музике, Филхармонијом Урала, а враћа се и у Лајпциг у Гевандхаус и Лајсхале.

 

На реситалима ће се појавити у Берну, Биелу, Потсдаму, Бреши, Минску, Иркутску, Москви, Воронежу, као и на фестивалима као што су Палермо Фестивал, Шопенов Фестивал у Сао Паолу и Бахов Фестивал у Монтреалу.

 

Ева студира у Главној музичкој школи Московског Чајковски конзерваторијума под вођством Наталије Трул и на Музичкој академији Краљице Софије у Мадриду под надзором Станислава Јуденича. Такође је добила престижну стипендију на Рурском клавирском фестивалу 2020. године, коју додељује Јевгениј Кисин.

 

Њен први ЦД, на ком изводи дела Фредерика Шопена и Александра Скрјабина, објављен је за издавачку кућу Мелодија 2022. године и добио је одличне критике.