Languages

Endrju Hadži

Kanadski tenor Endrju Hadži veoma brzo je postao jedan od najtraženijih glasova na operskoj i koncertnoj sceni. Dobitnik Gran Prija na 50. međunarodnom vokalnom takmičenju u Hertogenbošu i nagrade Oratorio na međunarodnom muzičkom takmičenju u Montrealu, Hadži je nedavno izveo Bahovu Pasiju po Mateju sa Orkestrom Nacionalnog umetničkog centra i Hendlovog Mesiju sa Simfonijskim orkestrom iz Toronta – pod dirigentskom palicom Johanesa Debusa. Očekuju ga uloge Rodolfa u Boemima i Kasija u Otelu sa Kanadskom operom (COC), Alfreda u Travijati sa Operom iz Vankuvera i Bahovu Misu u ha-molu sa horom Amadeus. Prošle sezone, kao pobednik Festivala Meklenburg-Vorpomern, nastupao je u ulozi Nemorina u Ljubavnom napitku u Torontu sa COC i sa Operom iz Vankuvera, u Betovenovoj Simfoniji br. 9 sa Simfonijskim orkestrom iz Toronta, u Mesiji sa Velikim filharmonijskim horom Kičner Vaterlo i na gala premijeri festivala Elora.

 

Hadži je bivši student studijskog ansambla Kanadske opere, a na glavnoj pozornici For Sizons centra (Four Seasons Center) nastupao je u ulozi Alfreda u Travijati i Tamina u Čarobnoj fruli. Tokom vremena provedenog u svojstvu člana ansambla Studio, tumačio je glavne uloge, kao što su Almaviva u Sevilјskom berberinu i Feranda u Tako čine sve.

 

Hadži je nastupao na Salcburškom festivalu 2017. godine u produkciji Donicetijeve Lukrecije Bordžije – inače njegov debi na tom festivalu – a na festivalu u Veksfordu nastupio je u ulozi Heliosa u Herkulanumu Felisjana Davida i sa Operom iz Sent Luisa kao Rodolfo u Pučinijevim Boemima.

 

Nedavni i budući koncertni nastupi uklјučuju Hajdnov oratorijum Stvaranje sveta, Verdijev Rekvijem, Pučinijevu Misu u četiri glasa, Orfovu Karminu Buranu, Rosinijevu Malu svečanu misu i Mocartov Rekvijem, Misu u ce-molu i Krunidbenu misu.

 

Endrju Hadži je diplomirao i magistrirao na Fakultetu za muziku Univerziteta u Torontu, gde je nastupao u produkcijama: Tiresijine grudi, Don Žuan, Kandid, Mesečev svet i Opera Rob Ford, među ostalima. Pozvan je da učestvuje u programima mladih umetnika na Salcburškom festivalu Mladi pevači, Centru za operu u Italiji, Muzičkoj akademiji Zapada i Evropskoj operskoj akademiji.

 

Rođen u Ontariju, Hadži je dobitnik nagrada na pevačkom takmičenju Marilin Horn u Santa Barbari i na Godišnjem takmičenju studijskih ansambala Kanadske opere.