Languages

Ендрју Хаџи

Канадски тенор Ендрју Хаџи веома брзо је постао један од најтраженијих гласова на оперској и концертној сцени. Добитник Гран Прија на 50. међународном вокалном такмичењу у Хертогенбошу и награде Ораторио на међународном музичком такмичењу у Монтреалу, Хаџи је недавно извео Бахову Пасију по Матеју са Оркестром Националног уметничког центра и Хендловог Месију са Симфонијским оркестром из Торонта – под диригентском палицом Јоханеса Дебуса. Очекују га улоге Родолфа у Боемима и Касија у Отелу са Канадском опером (COC), Алфреда у Травијати са Опером из Ванкувера и Бахову Мису у ха-молу са хором Амадеус. Прошле сезоне, као победник Фестивала Мекленбург-Ворпомерн, наступао је у улози Неморина у Љубавном напитку у Торонту са COC и са Опером из Ванкувера, у Бетовеновој Симфонији бр. 9 са Симфонијским оркестром из Торонта, у Месији са Великим филхармонијским хором Кичнер Ватерло и на гала премијери фестивала Елора.

 

Хаџи је бивши студент студијског ансамбла Канадске опере, а на главној позорници Фор Сизонс центра (Four Seasons Center) наступао је у улози Алфреда у Травијати и Тамина у Чаробној фрули. Током времена проведеног у својству члана ансамбла Студио, тумачио је главне улоге, као што су Алмавива у Севиљском берберину и Феранда у Тако чине све.

 

Хаџи је наступао на Салцбуршком фестивалу 2017. године у продукцији Доницетијеве Лукреције Борџије – иначе његов деби на том фестивалу – а на фестивалу у Вексфорду наступио је у улози Хелиоса у Херкулануму Фелисјана Давида и са Опером из Сент Луиса као Родолфо у Пучинијевим Боемима.

 

Недавни и будући концертни наступи укључују Хајднов ораторијум Стварање света, Вердијев Реквијем, Пучинијеву Мису у четири гласа, Орфову Кармину Бурану, Росинијеву Малу свечану мису и Моцартов Реквијем, Мису у це-молу и Крунидбену мису.

 

Ендрју Хаџи је дипломирао и магистрирао на Факултету за музику Универзитета у Торонту, где је наступао у продукцијама: Тиресијине груди, Дон Жуан, Кандид, Месечев свет и Опера Роб Форд, међу осталима. Позван је да учествује у програмима младих уметника на Салцбуршком фестивалу Млади певачи, Центру за оперу у Италији, Музичкој академији Запада и Европској оперској академији.

 

Рођен у Онтарију, Хаџи је добитник награда на певачком такмичењу Марилин Хорн у Санта Барбари и на Годишњем такмичењу студијских ансамбала Канадске опере.