Languages

Elizabet Tajge

Norvežanka Elizabet Tajge postala je jedan od najtraženijih mladih dramskih soprana u Skandinaviji. Poznata je po toploj, predivnoj boji glasa, intuitivnoj muzikalnosti i upečatlјivoj scenskoj pojavi.

 

Rođena i odrasla u Alesundu, Elizabet je svoje prve muzičke korake napravila kao perkusionista u školskom paradnom orkestru. U srednjoj školi svirala je bubnjeve, pevala pop muziku i norveške narodne pesme pre nego što je u svom glasu otkrila klasičniji ton.

 

Po završetku studija na Konzervatorijumu u Trondhajmu i Nacionalnoj operskoj akademiji u Oslu, provela je dve sezone u okviru programa za mlade umetnike Norveške nacionalne opere.

 

Godine 2015. debitovala je u Vagnerovoj operi Leteći Holanđanin u ulozi Sente u Norveškoj nacionalnoj operi, u nastupu koji je primlјen uz ovacije. Kasnije je u toj ulozi nastupala vrlo često.

 

Sprema se za buduće angažmane u Zemper operi Drezden, Norveškoj nacionalnoj operi i baletu, Nacionalnom teatru Manhajm, Državnoj operi u Hamburgu, Narodnom pozorištu u Pragu, Nemačkoj operi u Berlinu i na Festivalu u Bajrojtu.