Languages

Elizabet Tajge

Gostujuća solistkinja Elizabet Tajge zvezda je ove predstave. Sa tamnom bojom glasa izdvaja se od tipične heroine, kao što je to slučaj i sa Leonorom, junakinjom koju tumači. Za celovitost lika Leonore potreban je glas koji je zreo i rezonantan, ali koji istovremeno ne dozvoljava da ta uloga zapadne u farsu. Međutim, Tajge to čini sa sigurnošću. S velikom dubinskom snagom i karakterističnim vazdušastim srednjim opsegom, ona i kao Fidelio poseduje isti snažni magnetizam. Kada se na kraju otkrije da je ona Leonora i kada je Betoven vrati da peva lakšim sopranom, ona nije ništa manje impresivna”.

Elizabet Tajge se etablirala kao jedna od najtraženijih mladih dramskih soprana u Skandinaviji i poznata je po svom toplom, prelepom tonu, intuitivnoj muzikalnosti i upečatljivoj scenskoj pojavi. Rođena je i odrasla u Olesundu u Norveškoj. Nakon završenih studija na Muzičkom konzervatorijumu u Trondhajmu i Nacionalnoj operskoj akademiji u Oslu, provela je dve sezone kao član programa za mlade umetnike Norveške nacionalne opere pre nego što je postala slobodan umetnik. Njen repertoar uključuje uloge kao što su Elza (Loengrin), Ćo Ćo San (Madam Buterflaj), Leonora (Fidelio) i Senta (Holanđanin lutalica), koje je predstavila u najmanje osam različitih produkcija, uključujući Nemačku operu iz Berlina i Operu iz Frankfurta.

Elizabet je imala nekoliko uloga u sezoni 2018/19, kao što su, između ostalih, Irena u Vagnerovoj ranoj operi Rienci u Nemačkoj operi u Berlinu, i Pučinijeva ljubomorna junakinja Florija Toska u Nacionalnom teatru u Manhajmu. Takođe se prvi put oprobala kao Brinhilda, u Lorioovom Prstenu za jedno veče, takođe u Nacionalnom teatru u Manhajmu.

U sezoni 2019/20 Elizabet je debitovala u još jednoj velikoj ulozi, kao Turandot u Nemačkoj operi u Berlinu. Ostali angažmani ove sezone uključuju opere Fidelio u Praškom narodnom pozorištu. Nažalost, predstave Fidelija u Zemper operi iz Drezdena i Državnoj operi u Hamburgu bile su otkazane zbog pandemije korona virusa. Uloga Ćo Ćo San u operi Madam Baterflaj (Norveška državna opera i balet) ostvarena je u februaru sa velikim uspehom. Svoju prvu ulogu Brinhilde u operi Zigfrid otpevala je na koncertnom izvodjenju sa Beogradskom filharmonijom. Njen debi kao Gutruna u operi Sumrak bogova u novoj produkciji Prstena Nibelunga u Bajrojtu takođe je odložen za 2022. zbog korone.

Na jesen 2021. vraća se u Nemačku operu u Berlinu kao Ziglinda i Treća norna u novoj produkciji Valkire. Godine 2022. ponovo se može videti u Nemačkoj operi u Berlinu kao Ziglinda i Treća norna. Zatim je Senta u novoj produkciji Holanđanina lutalice u Nacionalnoj operi u Pragu. U maju 2022. godine debitovaće zajedno sa Stivenom Guldom u Nemačkoj operi u Berlinu kao Venera i kao Elizabeta u Tanhojzeru. U leto 2022 sa nestrpljenjem očekujemo njen debi na tzv. Zelenom brdu u Bajrojtu.

Radila je zajedno sa dirigentima kao što su Adam Fišer, Majkl Balke, Oleg Kaetani, Gabrijel Felc, Džon Helmer Fiore, Anton Griščanin, Džulija Džouns, Jun Sun Kim, Pjer Đorđo Morandi, Bendžamin Rajners, Evan Rodžister, Aleksander Sodi, Dalia Stasevska, Karl-Hajnc Štefens, Oto Tausk, Pjer-Andre Valad i Sebastijan Vajgl.