Languages

Елизабет Тајге

Гостујућа солисткиња Елизабет Тајге звезда је ове представе. Са тамном бојом гласа издваја се од типичне хероине, као што је то случај и са Леонором, јунакињом коју тумачи. За целовитост лика Леоноре потребан је глас који је зрео и резонантан, али који истовремено не дозвољава да та улога западне у фарсу. Међутим, Тајге то чини са сигурношћу. С великом дубинском снагом и карактеристичним ваздушастим средњим опсегом, она и као Фиделио поседује исти снажни магнетизам. Када се на крају открије да је она Леонора и када је Бетовен врати да пева лакшим сопраном, она није ништа мање импресивна“.

Елизабет Тајге се етаблирала као једна од најтраженијих младих драмских сопрана у Скандинавији и позната је по свом топлом, прелепом тону, интуитивној музикалности и упечатљивој сценској појави. Рођена је и одрасла у Олесунду у Норвешкој. Након завршених студија на Музичком конзерваторијуму у Трондхајму и Националној оперској академији у Ослу, провела је две сезоне као члан програма за младе уметнике Норвешке националне опере пре него што је постала слободан уметник. Њен репертоар укључује улоге као што су Елза (Лоенгрин), Ћо Ћо Сан (Мадам Бутерфлај), Леонора (Фиделио) и Сента (Холанђанин луталица), које је представила у најмање осам различитих продукција, укључујући Немачку оперу из Берлина и Оперу из Франкфурта.

Елизабет је имала неколико улога у сезони 2018/19, као што су, између осталих, Ирена у Вагнеровој раној опери Риенци у Немачкој опери у Берлину, и Пучинијева љубоморна јунакиња Флорија Тоска у Националном театру у Манхајму. Такође се први пут опробала као Бринхилда, у Лориоовом Прстену за једно вече, такође у Националном театру у Манхајму.

У сезони 2019/20 Елизабет је дебитовала у још једној великој улози, као Турандот у Немачкој опери у Берлину. Остали ангажмани ове сезоне укључују опере Фиделио у Прашком народном позоришту. Нажалост, представе Фиделија у Земпер опери из Дрездена и Државној опери у Хамбургу биле су отказане због пандемије корона вируса. Улога Ћо Ћо Сан у опери Мадам Батерфлај (Норвешка државна опера и балет) остварена је у фебруару са великим успехом. Своју прву улогу Бринхилде у опери Зигфрид отпевала је на концертном извођењу са Београдском филхармонијом. Њен деби као Гутруна у опери Сумрак богова у новој продукцији Прстена Нибелунга у Бајројту такође је одложен за 2022. због короне.

На јесен 2021. враћа се у Немачку оперу у Берлину као Зиглинда и Трећа норна у новој продукцији Валкире. Године 2022. поново се може видети у Немачкој опери у Берлину као Зиглинда и Трећа норна. Затим је Сента у новој продукцији Холанђанина луталице у Националној опери у Прагу. У мају 2022. године дебитоваће заједно са Стивеном Гулдом у Немачкој опери у Берлину као Венера и као Елизабета у Танхојзеру. У лето 2022 са нестрпљењем очекујемо њен деби на тзв. Зеленом брду у Бајројту.

Радила је заједно са диригентима као што су Адам Фишер, Мајкл Балке, Олег Каетани, Габријел Фелц, Џон Хелмер Фиоре, Антон Гришчанин, Џулија Џоунс, Јун Сун Ким, Пјер Ђорђо Моранди, Бенџамин Рајнерс, Еван Роџистер, Александер Соди, Далиа Стасевска, Карл-Хајнц Штефенс, Ото Тауск, Пјер-Андре Валад и Себастијан Вајгл.