Languages

Dušica Bijelić

„Dušica Bijelić raspolaže izvanrednim glasom i harizmatičnom pojavom na sceni, zahvalјujući kojima je stekla impresivan spisak pratilaca za vreme svog angažmana u Kralјevskoj operskoj kući. Smatra se umetnicom sa kameleonskom sposobnošću da se transformiše u nove uloge, što postiže radom sa reditelјem i intenzivnim proučavanjem svake uloge“.

 

Srpski sopran Dušica Bijelić je u septembru 2012. godine pristupila Programu za mlade umetnike Džete Parker u Kralјevskoj operskoj kući u Londonu. Sa Kralјevskom operom je prvi put nastupila u decembru iste godine u ulozi dvorske dame u Majerberovom Robertu đavolu u režiji Lorana Pelija. Od tada je na glavnoj sceni zaigrala u operama Nabuko, Don Karlos, Lastavica, Parsifal, Žena bez senke i Figarova ženidba i tumačila ulogu Blanše u operi Razgovori karmelićanki u režiji Roberta Karsena, pod rukovodstvom dirigenta Sajmona Retla. U Kralјevskoj operskoj kući je igrala i ulogu Tatjane u Evgeniju Onjeginu, Lizete u Lastavici, Mikaele u operi Karmen i Margarete u Faustu. Dušica je 2013. godine dobila poziv Kralјevskog baleta da učestvuje u gala nastupima na turneji po Brazilu.

 

Pored operskih uloga u Kralјevskom pozorištu u Madridu i na Festivalu Rosini u Vildbadu, Dušica nastupa na koncertima i resitalima širom Evrope, SAD-a i Japana. Među njenim priznanjima nalaze se trijumf na Takmičenju Mostovi karijere u Nјujorku, Nagrada publike na Festivalu Rosini u Vildbadu i Prva nagrada na Međunarodnom takmičenju solo pevača Nikola Cvejić u Srbiji.

 

Dušica Bijelić je počela da uči klavir i pevanje od svoje osme godine. Sa 12 godina je vodila dečju emisiju na Radio-televiziji Srbije, a kasnije je studirala pevanje na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi Ljudmile Gros-Popović. Usavršavala se na Univerzitetu za muziku i scenske umetnosti u Beču, u Operskom studiju Santa Ćećilija u Rimu i u Muzičkom konzervatorijumu Bard koledž u SAD-u. Takođe, dobitnica je pune stipendije za petogodišnje učešće u Programu za mlade pevače Danijela Feroa u Toskani.

 

Svoj debitantski operski nastup Dušica je imala u Rosinijevom Putovanju u Rems, u Kralјevskom pozorištu u Madridu.

 

Nјen neverovatan nastup u Beriovim Narodnim pesmama demonstrirao je njene sjajne vokalne i dramske sposobnosti transformacije, zbog kojih ju je britanski Independent uvrstio u „osam najvećih mladih talenata u svetu umetnosti 2014. godine“.