Languages

Душица Бијелић

„Душица Бијелић располаже изванредним гласом и харизматичном појавом на сцени, захваљујући којима је стекла импресиван списак пратилаца за време свог ангажмана у Краљевској оперској кући. Сматра се уметницом са камелеонском способношћу да се трансформише у нове улоге, што постиже радом са редитељем и интензивним проучавањем сваке улоге“.

 

Српски сопран Душица Бијелић је у септембру 2012. године приступила Програму за младе уметнике Џете Паркер у Краљевској оперској кући у Лондону. Са Краљевском опером је први пут наступила у децембру исте године у улози дворске даме у Мајерберовом Роберту ђаволу у режији Лорана Пелија. Од тада је на главној сцени заиграла у операма Набуко, Дон Карлос, Ластавица, Парсифал, Жена без сенке и Фигарова женидба и тумачила улогу Бланше у опери Разговори кармелићанки у режији Роберта Карсена, под руководством диригента Сајмона Ретла. У Краљевској оперској кући је играла и улогу Татјане у Евгенију Оњегину, Лизете у Ластавици, Микаеле у опери Кармен и Маргарете у Фаусту. Душица је 2013. године добила позив Краљевског балета да учествује у гала наступима на турнеји по Бразилу.

 

Поред оперских улога у Краљевском позоришту у Мадриду и на Фестивалу Росини у Вилдбаду, Душица наступа на концертима и реситалима широм Европе, САД-а и Јапана. Међу њеним признањима налазе се тријумф на Такмичењу Мостови каријере у Њујорку, Награда публике на Фестивалу Росини у Вилдбаду и Прва награда на Међународном такмичењу соло певача Никола Цвејић у Србији.

 

Душица Бијелић је почела да учи клавир и певање од своје осме године. Са 12 година је водила дечју емисију на Радио-телевизији Србије, а касније је студирала певање на Академији лепих уметности у Београду у класи Људмиле Грос-Поповић. Усавршавала се на Универзитету за музику и сценске уметности у Бечу, у Оперском студију Санта Ћећилија у Риму и у Музичком конзерваторијуму Бард колеџ у САД-у. Такође, добитница је пуне стипендије за петогодишње учешће у Програму за младе певаче Данијела Фероа у Тоскани.

Свој дебитантски оперски наступ Душица је имала у Росинијевом Путовању у Ремс, у Краљевском позоришту у Мадриду.

 

Њен невероватан наступ у Бериовим Народним песмама демонстрирао је њене сјајне вокалне и драмске способности трансформације, због којих ју је британски Индепендент уврстио у „осам највећих младих талената у свету уметности 2014. године“.