Languages

Draško Adžić

Draško Adžić (1979) je diplomirao na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, na Katedri za orkestraciju i kompoziciju u klasi prof. Isidore Žebeljan. Na istom fakultetu trenutno završava doktorske studije, a istovremeno je zaposlen kao asistent.
 
Njegova dela izvođena su u Srbiji, Kanadi, Velikoj Britaniji, Holandiji, Belgiji, Austriji, Češkoj, Jermeniji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Makedoniji. Učestvovao je na evropskim festivalima kao što su Gaudeamus Music Week, ISA PragWienBudapest, Muzički Biennale Zagreb i Bemus.
 
Često komponije za pozorište, film i televiziju. Njegova primenjena muzika mogla se čuti na sledećim festivalima: Berlinale, Maifestspiele Wiesbaden, Fest, Bitef, Sterijino pozorje, MESS i Cinema City. Bio je jedan od umetnika koji su u okviru nacionalne selekcije predstavljali Srbiju na 13. Praškom kvadrenijalu 2015. godine. Takođe, 2012. nagrađen je Sterijinom nagradom za originalnu scensku muziku.
 
Nastupao je kao pozorišni izvođač, pijanista, pevač i dirigent, interpretirajući svoja kao i dela drugih kompozitora. Povremeno je angažovan kao organizator koncerata savremene muzike.