Languages

Dorian, član hora Bečkih dečaka

Hor bečkih dečaka

 

Dečaci su pevali u bečkoj carskoj kapeli od 1296. godine. Kada je 1498. godine Maksimilijan I, car Svetog rimskog cartstva, preselio svoj dvor u Beč, osnovao je Carsku kapelu i Hor bečkih dečaka. Tokom vekova, bečki dvor je privlačio muzičke stvaraoce kao što su Hajnrih Isak, Johan Jozef Fuks, Kristof Vilibald Gluk, Antonio Salijeri, Volfgang Amadeus Mocart i Anton Brukner. Jozef Hajdn, Mihael Hajdn i Franc Šubert i sami su bili članovi hora dečaka. Do 1918. dečaci su pevali isključivo za carski dvor. Godine 1924. hor je ponovo uspostavljen kao privatna organizacija.

 

Danas Hor ima 100 članova od devet do četrnaest godina, podeljenih u četiri grupe koje idu na turneje, i svaka grupa na turnjama provodi po deset nedelja u toku godine. Ukupno, horovi svake godine priređuju oko 300 koncerata kojima prisustvuje skoro pola miliona gledalaca širom sveta. Od 1924. godine, 2499 članova hora pevalo je na preko 1000 turneja u 98 različitih zemalja. Prva svetska turneja bečkih dečaka održana je 1934-35.

 

Svake nedelje, hor nastupa sa Bečkom filharmonijom i Horom opera bečke carske kapele, kao što to čini već poslednjih 520 godina. Godine 2012. hor je otvorio sopstvenu koncertnu dvoranu, MuTh (Muzika i Teatar): ovaj najmoderniji umetnički objekat je izuzetno popularan. Repertoar uključuje od srednjovekovnih pa do savremenih dela.

 

Hor nastupa sa velikim orkestrima pod vođstvom Zubina Mehte, Rikarda Mutija, Kristijana Tilemana, Majkla Tilsona Tomasa, Simon Jang. Posebni su njihovi nastupi na novogodišnjem koncertu Bečke filharmonije. Godine 2012. i 2016. dečaci su nastupali pod upravom letonskog dirigenta Marisa Jansonsa.

 

Od njihovog prvog snimka 1907. godine, dečaci su snimili 376 “šelak” (električnih) snimaka, zatim singlova, LP-ova i CD-ova. Godine 2015. hor je potpisao ekskluzivni ugovor sa Dojče Gramofonom; njihovo najnovije izdanje je CD muzika Štrausa Strauss For Ever. Brojni filmovi i TV dokumentarci svedoče o međunarodnoj popularnosti ovog hora. Njujorški režiser Kurt Faudon je producirao četiri velika filma o dečacima. Dobri pastiri su trenutno u produkciji, u kome bečki dečaci pevaju sa ratnicima plemena Masai, goničima irvasa iz plemena Laponaca i sa primatologom dr Džejn Gudal.

 

Trista dečaka i devojčica pohađa škole Hora bečkih dečaka. U okviru hora nalazi se osnovna škola, srednja škola i uspešan srednjoškolski program za mlade pevače. Četvrtina bivših učenika škole postaju profesionalni muzičari. Profesor Džerald Virt, i sam bivši član hora, predsednik je i umetnički direktor ansambla. Tradiciju obrazovanja i pevanja ovog hora UNESKO navodi kao nematerijalno kulturno nasleđe u Austriji.