Languages

Доријан, члан Хора бечких дечака

Хор бечких дечака

 

Дечаци су певали у бечкој царској капели од 1296. године. Када је 1498. године Максимилијан И, цар Светог римског цартства, преселио свој двор у Беч, основао је Царску капелу и Хор бечких дечака. Током векова, бечки двор је привлачио музичке ствараоце као што су Хајнрих Исак, Јохан Јозеф Фукс, Кристоф Вилибалд Глук, Антонио Салијери, Волфганг Амадеус Моцарт и Антон Брукнер. Јозеф Хајдн, Михаел Хајдн и Франц Шуберт и сами су били чланови хора дечака. До 1918. дечаци су певали искључиво за царски двор. Године 1924. хор је поново успостављен као приватна организација.

 

Данас Хор има 100 чланова од девет до четрнаест година, подељених у четири групе које иду на турнеје, и свака група на турњама проводи по десет недеља у току године. Укупно, хорови сваке године приређују око 300 концерата којима присуствује скоро пола милиона гледалаца широм света. Од 1924. године, 2499 чланова хора певало је на преко 1000 турнеја у 98 различитих земаља. Прва светска турнеја бечких дечака одржана је 1934-35.

 

Сваке недеље, хор наступа са Бечком филхармонијом и Хором опера бечке царске капеле, као што то чини веć последњих 520 година. Године 2012. хор је отворио сопствену концертну дворану, МуТх (Музика и Театар): овај најмодернији уметнички објекат је изузетно популаран. Репертоар укључује од средњовековних па до савремених дела.

 

Хор наступа са великим оркестрима под вођством Зубина Мехте, Рикарда Мутија, Кристијана Тилемана, Мајкла Тилсона Томаса, Симон Јанг. Посебни су њихови наступи на новогодишњем концерту Бечке филхармоније. Године 2012. и 2016. дечаци су наступали под управом летонског диригента Мариса Јансонса.

 

Од њиховог првог снимка 1907. године, дечаци су снимили 376 „шелак“ (електричних) снимака, затим синглова, ЛП-ова и ЦД-ова. Године 2015. хор је потписао ексклузивни уговор са Дојче Грамофоном; њихово најновије издање је ЦД музика Штрауса Страусс Фор Евер. Бројни филмови и ТВ документарци сведоче о међународној популарности овог хора. Њујоршки режисер Курт Фаудон је продуцирао четири велика филма о дечацима. Добри пастири су тренутно у продукцији, у коме бечки дечаци певају са ратницима племена Масаи, гоничима ирваса из племена Лапонаца и са приматологом др Џејн Гудал.

 

Триста дечака и девојчица похађа школе Хора бечких дечака. У оквиру хора налази се основна школа, средња школа и успешан средњошколски програм за младе певаче. Четвртина бивших ученика школе постају професионални музичари. Професор Џералд Вирт, и сам бивши члан хора, председник је и уметнички директор ансамбла. Традицију образовања и певања овог хора УНЕСКО наводи као нематеријално културно наслеђе у Аустрији.