Languages

Đovani Andrea Zanon

Zanon je počeo da svira violinu sa samo dve godine, a već sa četiri je postao najmlađi violinista u istoriji Italije koji je upisao jedan od državnih konzervatorijuma. Osvojio je nagrade na više od 30 nacionalnih i međunarodnih takmičenja, uključujući Međunarodno takmičenje za mlade violiniste K. Lipinski i H. Vjenijavski u Lublinu, Nacionalno takmičenje umetnika gde je poneo titulu Najboljeg violiniste svih italijanskih konzervatorijuma, kao i VII Međunarodno takmičenje za violinu u Novosibirsku, gde je osvojio sve posebne nagrade žirija.

 

Dobitnik je različitih nagrada i priznanja od italijanskih institucija, uključujući nagradu Zlatni lav koju mu je dodelila Regionalna vlada Veneta, Povelju časti Zastavnik Republike za izuzetne uspehe u muzici od italijanskog predsednika Serđa Matarele i, sa šest godina, od bivšeg predsednika Italije Karla Azelje Ćampija.

 

Po savetu Zubina Mehte, preselio se u Njujork kako bi studirao na Muzičkoj školi Menhetna, gde je diplomirao sa 18 godina i stekao master diplomu iz programa za izvođenje Pinhasa Zukermana, nakon što je studirao kod Pinhasa Cukermana i Patinke Kopec. Nakon toga školovanje je nastavio na Muzičkoj akademiji Hans Ajzler u Berlinu, kod Antje Vajthas i na Nacionalnoj akademiji Svete Ćećilije sa Sonig Čakerijan. Trenutno studira kompoziciju na Muzičkom konzervatorijumu A. Stefani u mestu Kastelfranko Veneto.

 

Tokom svoje karijere, Đovani je nastupao u prestižnim salama kao što su Karnegi hol u Njujorku, milanskoj Skali, Muzikferajn u Gracu, Smetana hol u Pragu, Bavarska državna opera u Minhenu, Festšpilhaus u Baden-Badenu, Kraljevska opera u Muskatu, Gran Teatro del Liseu u Barseloni, Teatro La Feniće u Veneciji, auditorijumu Parko dela Muzika u Rimu i Arena di Verona. Radio je sa priznatim dirigentima kao što su Fabio Luizi, Teodor Gušlbauer, Andrea Batistoni, Donato Renzeti, Omer Meir Velber i Jader Binjamini. Takođe je učestvovao u projektima kamernog muziciranja sa umetnicima kao što su Ana Netrebko, Pinhas Cukerman, Mario Brunelo i Pablo Ferandez.

 

U oktobru 2021. godine, Đovani Andrea Zanon postao je umetnički direktor Teatra Petrarka (Areco, Toskana) i Fondacije Gvido d’Areco. Godine 2022, predstavljao je Italiju – domaćina narednih Zimskih olimpijskih igara – na ceremoniji svečanog zatvaranja Zimskih olimpijskih igara 2022. godine u Pekingu. Kao talentovani italijanski violinista, učestvovao je u dugo očekivanom nastupu Osam minuta, izvevši italijansku himnu publici širom sveta. Nacionalno blago Italije iz 18. veka, koju svira Đovani – violina sa više od dve stotine godina istorije od čistog drveta po imenu del Đezù, graditelja Đuzepea Gvarnerija – procenjena je na više od 5 miliona evra.