Languages

Ђовани Андреа Занон

Занон је почео да свира виолину са само две године, а већ са четири је постао најмлађи виолиниста у историји Италије који је уписао један од државних конзерваторијума. Освојио је награде на више од 30 националних и међународних такмичења, укључујући Међународно такмичење за младе виолинисте К. Липински и Х. Вјенијавски у Лублину, Национално такмичење уметника где је понео титулу Најбољег виолинисте свих италијанских конзерваторијума, као и VII Међународно такмичење за виолину у Новосибирску, где је освојио све посебне награде жирија.

 

Добитник је различитих награда и признања од италијанских институција, укључујући награду Златни лав коју му је доделила Регионална влада Венета, Повељу части Заставник Републике за изузетне успехе у музици од италијанског председника Серђа Матареле и, са шест година, од бившег председника Италије Карла Азеље Ћампија.

 

По савету Зубина Мехте, преселио се у Њујорк како би студирао на Музичкој школи Менхетна, где је дипломирао са 18 година и стекао мастер диплому из програма за извођење Пинхаса Зукермана, након што је студирао код Пинхаса Цукермана и Патинке Копец. Након тога школовање је наставио на Музичкој академији Ханс Ајзлер у Берлину, код Антје Вајтхас и на Националној академији Свете Ћећилије са Сониг Чакеријан. Тренутно студира композицију на Музичком конзерваторијуму А. Стефани у месту Кастелфранко Венето.

 

Током своје каријере, Ђовани је наступао у престижним салама као што су Карнеги хол у Њујорку, миланској Скали, Музикферајн у Грацу, Сметана хол у Прагу, Баварска државна опера у Минхену, Фестшпилхаус у Баден-Бадену, Краљевска опера у Мускату, Гран Театро дел Лисеу у Барселони, Театро Ла Фениће у Венецији, aудиторијуму Парко дела Музика у Риму и Арена ди Верона. Радио је са признатим диригентима као што су Фабио Луизи, Теодор Гушлбауер, Андреа Батистони, Донато Рензети, Омер Меир Велбер и Јадер Бињамини. Такође је учествовао у пројектима камерног музицирања са уметницима као што су Ана Нетребко, Пинхас Цукерман, Марио Брунело и Пабло Ферандез.

 

У октобру 2021. године, Ђовани Андреа Занон постао је уметнички директор Театрa Петрарка (Арецо, Тоскана) и Фондације Гвидо д’Арецо. Године 2022, представљао је Италију – домаћина наредних Зимских олимпијских игара – на церемонији свечаног затварања Зимских олимпијских игара 2022. године у Пекингу. Као талентовани италијански виолиниста, учествовао је у дуго очекиваном наступу Осам минута, извевши италијанску химну публици широм света. Национално благо Италије из 18. века, коју свира Ђовани – виолина са више од две стотине година историје од чистог дрвета по имену дел Ђезу, градитеља Ђузепеа Гварнерија – процењена је на више од 5 милиона евра.