Languages

Dino Imeri

Dino Imeri (1990)  je jedan od najrenomiranijih makedonskih pijanista. Nastupao je sa velikim uspehom na prestižnim scenama sa eminentnim orkestrima, na resitalima i kao kamerni muzičar. Umetničke kreacije Dina Imerija – čarobnjaka klavira (Magazine, OPS) ne ostavlјaju publiku ravnodušnu.

 

Nastupao je  u Austriji, Italiji, Francuskoj, Hrvatskoj, Sloveniji, Hrvatskoj i širom regiona, od kojih se ističu nastup na Festivalu Ljublјana, sa Filharmonijskim orkestrom u Strazburu i pet nastupa u tri sezone sa Sofijskom filharmonijom.

 

Za njegove nastupe kritičari su napisali: Dino Imeri ne samo da izvodi muziku, nego kao da je skoro komponuje u tom trenutku. Neverovatan i rafiniran kvalitet zvuka, besprekorna tehnika, instrumnetalna kultura i fascinantna sloboda uz neverovatni interpretativni kvalitet u njegovom izvođenju – to je kratak opis njegove ogromne umetnosti. (E. Dočeva, Kultura.bg)

 

Nastupao je sa Strazburškom filharmonijom, Sofijskom filharmonijom, Makedonskom filharmonijom, Simfonijskim i Kamernim orkestrom FMU iz Skoplјa i Orkestrom Nacionalne opere i baleta. Sarađivao je sa eminentnim umetnicima među kojima su i dirigenti Josep Visent, Najden Todorov, Emil Tabakov, Saša Nikolovski-Đumar, Dijana Imeri Ilkoska, Borjan Canev, Sašo Tatarčevski, Kire Kostov, Le Fi Fi, Bisera Čadlovska, zatim pevači i instrumentalisti Igor i Ana Durlovski, Blagoj Nacoski, Libuše Santorisova, Aleksej Šapovalov, Luiđi Skifano, Bojan Ilkoski, Vlatko Stefanovski, Adi Imeri, Stojan i Ninoslav Dimov, glumica Simona Spirovska, balerina i koreograf Ivana Kocevska i dr.

 

Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja među kojima su nagrada Virtuozi za mlade muzičke umetnike i Sv. Majka Tereza za humanost. Laureat je Fondacije Tomislav Zografski, Zlatna bubamara za popularnost, a rangiran je u deset najbolјih mladih evropskih pijanista prema Konkursu evropskih mladih pijanista Normandija.

 

Pored koncertne delatnosti, Imeri potpisuje veći broj izdanja za prestižne diskografske kuće Dino Imeri LIVE (2010, Piano Plage France), Reflections (2020, PMG Jazz), Passions (Con:tempo, 2021) i dr.

 

Imeri beleži brojne uspehe i kao mladi kompozitor, pišući muziku za film, pozorište (saradnja sa nezavisnim teatrom Artopija), balet (Dijalozi Ivane Kocevske), instrumentalnu i vokalnu muziku i multimedijalne projekte (Prosta i stroga makedonska pesma – 100 godina od rođenja Blažeta Koneskog). Kao cenjeni profesionalac, Imeri je često član međunarodnih stručnih žirija na prestižnim muzičkim takmičenjima u regionu i Evropi.

 

Muzičko obrazovanje je stekao u  Državnom muzičkom i baletskom školskom centru Ilija Nikolovski-Luj u klasi Ljudmile Romanove, diplomirao je sa najvišim ocenama na FMU u Skoplјu  u klasi Borisa Romanova, gde je i magistrirao u klasi Simona Trpčeskog. Godine 2018. Dino Imeri je stekao zvanje docenta i predaje na FMU u Skoplјu.