Languages

Дино Имери

Дино Имери (1990)  је један од најреномиранијих македонских пијаниста. Наступао је са великим успехом на престижним сценама са еминентним оркестрима, на реситалима и као камерни музичар. Уметничке креације Дина Имерија – чаробњака клавира (Magazine, OPS) не остављају публику равнодушну.

 

 Наступао је  у Аустрији, Италији, Француској, Хрватској, Словенији, Хрватској и широм региона, од којих се истичу наступ на Фестивалу Љубљана, са Филхармонијским оркестром у Стразбуру и пет наступа у три сезоне са Софијском филхармонијом.

 

За његове наступе критичари су написали: Дино Имери не само да изводи музику, него као да је скоро компонује у том тренутку. Невероватан и рафиниран квалитет звука, беспрекорна техника, инструмнетална култура и фасцинантна слобода уз невероватни интерпретативни квалитет у његовом извођењу – то је кратак опис његове огромне уметности. (Е. Дочева, Kultura.bg)

 

Наступао је са Стразбуршком филхармонијом, Софијском филхармонијом, Македонском филхармонијом, Симфонијским и Камерним оркестром ФМУ из Скопља и Оркестром Националне опере и балета. Сарађивао је са еминентним уметницима међу којима су и диригенти Јосеп Висент, Најден Тодоров, Емил Табаков, Саша Николовски-Ђумар, Дијана Имери Илкоска, Борјан Цанев, Сашо Татарчевски, Кире Костов, Ле Фи Фи, Бисера Чадловска, затим певачи и инструменталисти Игор и Ана Дурловски, Благој Нацоски, Либуше Санторисова, Алексеј Шаповалов, Луиђи Скифано, Бојан Илкоски, Влатко Стефановски, Ади Имери, Стојан и Нинослав Димов, глумица Симона Спировска, балерина и кореограф Ивана Коцевска и др.

Добитник је бројних награда и признања међу којима су награда Виртуози за младе музичке уметнике и Св. Мајка Тереза за хуманост. Лауреат је Фондације Томислав Зографски, Златна бубамара за популарност, а рангиран је у десет најбољих младих европских пијаниста према Конкурсу европских младих пијаниста Нормандија.

Поред концертне делатности, Имери потписује већи број издања за престижне дискографске куће Dino Imeri LIVE (2010, Piano Plage France), Reflections (2020, PMG Jazz), Passions (Con:tempo, 2021) и др.

Имери бележи бројне успехе и као млади композитор, пишући музику за филм, позориште (сарадња са независним театром Артопија), балет (Дијалози Иване Коцевске), инструменталну и вокалну музику и мултимедијалне пројекте (Проста и строга македонска песма – 100 година од рођења Блажета Конеског). Као цењени професионалац, Имери је често члан међународних стручних жирија на престижним музичким такмичењима у региону и Европи.

Музичко образовање је стекао у  Државном музичком и балетском школском центру Илија Николовски-Луј у класи Људмиле Романове, дипломирао је са највишим оценама на ФМУ у Скопљу  у класи Бориса Романова, где је и магистрирао у класи Симона Трпческог. Године 2018. Дино Имери је стекао звање доцента и предаје на ФМУ у Скопљу.