Languages

Denis Kožukin

(Kožukinova) impresivna izvedba… mora da je pomerila Koncertnu dvoranu iz svojih temelja. Uistinu, bilo je teško zamisliti da bi ijedan drugi pijanista mogao tako dobro da zauzda ovaj inače zastrašujuće težak koncert… Čak i u moru današnjih virtuoza na klaviru, Kožukin je poseban. — Čikago Tribjun

 

Dobitnik Prve nagrade na takmičenju “Kraljica Elizabeta” 2010. godine u Briselu, belgijski pijanista Denis Kožukin se etablirao kao jedan od najvećih pijanista svoje generacije.

 

Nastupao je sa mnogim vodećim međunarodnim orkestrima, kao što su simfonijski orkestri iz Čikaga, Londona i San Franciska, filharmonijski orkestri iz Izraela, Londona i Roterdama, Kraljevski Koncertgebau orkestar, berlinski Štatskapele, Orkestar iz Filadelfije i Filharmonija orkestar. Takođe je često pozivan da svira na istaknutim festivalima kao što su festivali u Verbijeu, Gštatu, Grafenegu, Drezdenu, Tsinandaliju, Lanodijeru i Jerusalimu, Festival kamerne muzike u Berlinu Intonacije, Rurski klavirski festival, kao i festival Bi-Bi-Si-ja Proms.

 

Tokom prošle sezone sarađivao je sa nekoliko evropskih orkestara, uključujući povratak na Proms sa Simfonijskim orkestrom Bi-Bi-Si-ja, debi nastup sa Danskim nacionalnim orkestrom, portugalskim Gulbenkian orkestrom i simfonijskim orkestrom iz Indijanapolisa, turneju sa Simfonijskim orkestrom frankfurtskog radija, redovne nastupe sa Simfonijskim orkestrom iz Barselone, izvodeći četiri klavirska koncerta Rahmanjinova, i koncerte sa filharmonijskim orkestrima iz Osla i Stokholma, severnonemačkim Rundfunk filharmonijskim radijskim orkestrom iz Hanovera i VDR simfonijskim radijskim orkestrom iz Kelna. Solistički nastup imao je i u čikaškoj Koncertnoj dvorani, u Bulez Sal-u, Koncertgebau u Amsterdamu, Muzikferajnu, Berlinskoj Filharmoniji, frankfurtskoj Alte Operi, ciriškom Tonhalle-u i briselskom Bozaru.

 

U sezoni 2023/24, Kožukin će proslaviti jubileje Ligetija, Šenberga i Lutoslavskog, izvodeći njihove klavirske koncerte. Vrhunci naredne sezone uključuju debi sa Simfonijskim orkestrima iz Dalasa, Dizeldorfa i Melburna, kao i povratke Simfonijskom orkestru NHK, Simfonijskom orkestru iz San Franciska, Nacionalnom simfonijskom orkestru (SAD), Filharmonijama iz Osla i Kopenhagena, Filharmonijskom orkestru iz Liježa, Rezident orkestru, Gulbenkian orkestru, Islandskom simfonijskom orkestru, simfonijskom orkestru iz Barselone i Kvinslenda. Izvešće solo resitale u Berlinu, Barseloni, Pragu, Kopenhagenu, Hamburgu, Lisabonu i San Francisku, a održaće i turneju sa Žanin Jansen na nastupima u Šlos-Elmau, Vigmor Holu, Tonhale u Cirihu, Muzikgebau u Utrehtu i Megaronu u Atini.

 

Kao umetnik Pentatona objavio je nekoliko albuma, uključujući Simfonijske varijacije Sezara Franka sa Luksemburškim filharmonijskim orkestrom pod dirigentskom palicom Gustava Himena, Mendelsonove Pesme bez reči sa Grigovim Lirskim komadima (nominovanim za Opus Klasik nagradu), i diskove sa delima Hajdna, Bramsa i Prokofjeva, kao i koncerte Čajkovskog, Griga, Ravela i Geršvina.

 

Kožukin se školovao u Muzičkoj školi Kraljice Sofije u Madridu kod Dmitrija Baškirova i Klaudija Martineza-Mehnera, a kasnije je završio studije na Klavirskoj akademiji na jezeru Komo, gde je dobijao savete od Fua Conga, Stanislava Judeniča, Petera Frankla, Borisa Bermana, Čarlsa Rozena i Andreasa Štajera, kao i kod Kirila Gerštajna u Štutgartu.