Languages

Денис Кожукин

(Кожукинова) импресивна изведба… мора да је померила Концертну дворану из својих темеља. Уистину, било је тешко замислити да би иједан други пијаниста могао тако добро да заузда овај иначе застрашујуће тежак концерт… Чак и у мору данашњих виртуоза на клавиру, Кожукин је посебан. — Чикаго Трибјун

 

Добитник Прве награде на такмичењу „Краљица Елизабета“ 2010. године у Бриселу, белгијски пијаниста Денис Кожукин се етаблирао као један од највећих пијаниста своје генерације.

 

Наступао је са многим водећим међународним оркестрима, као што су симфонијски оркестри из Чикага, Лондона и Сан Франциска, филхармонијски оркестри из Израела, Лондона и Ротердама, Краљевски Концертгебау оркестар, берлински Штатскапеле, Оркестар из Филаделфије и Филхармонија оркестар. Такође је често позиван да свира на истакнутим фестивалима као што су фестивали у Вербијеу, Гштату, Графенегу, Дрездену, Тсинандалију, Ланодијеру и Јерусалиму, Фестивал камерне музике у Берлину Интонације, Рурски клавирски фестивал, као и фестивал Би-Би-Си-ја Промс.

 

Током прошле сезоне сарађивао је са неколико европских оркестара, укључујући повратак на Промс са Симфонијским оркестром Би-Би-Си-ја, деби наступ са Данским националним оркестром, португалским Гулбенкиан оркестром и симфонијским оркестром из Индијанаполиса, турнеју са Симфонијским оркестром франкфуртског радија, редовне наступе са Симфонијским оркестром из Барселоне, изводећи четири клавирска концерта Рахмањинова, и концерте са филхармонијским оркестрима из Осла и Стокхолма, севернонемачким Рундфунк филхармонијским радијским оркестром из Хановера и ВДР симфонијским радијским оркестром из Келна. Солистички наступ имао је и у чикашкој Концертној дворани, у Булез Сал-у, Концертгебау у Амстердаму, Музикферајну, Берлинској Филхармонији, франкфуртској Алте Опери, циришком Тонхале-у и бриселском Бозару.

 

У сезони 2023/24, Кожукин ће прославити јубилеје Лигетија, Шенберга и Лутославског, изводећи њихове клавирске концерте. Врхунци наредне сезоне укључују деби са Симфонијским оркестрима из Даласа, Дизелдорфа и Мелбурна, као и повратке Симфонијском оркестру НХК, Симфонијском оркестру из Сан Франциска, Националном симфонијском оркестру (САД), Филхармонијама из Осла и Копенхагена, Филхармонијском оркестру из Лијежа, Резидент оркестру, Гулбенкиан оркестру, Исландском симфонијском оркестру, симфонијском оркестру из Барселоне и Квинсленда. Извешће соло реситале у Берлину, Барселони, Прагу, Копенхагену, Хамбургу, Лисабону и Сан Франциску, а одржаће и турнеју са Жанин Јансен на наступима у Шлос-Елмау, Вигмор Холу, Тонхале у Цириху, Музикгебау у Утрехту и Мегарону у Атини.

 

Као уметник Пентатона објавио је неколико албума, укључујући Симфонијске варијације Сезара Франка са Луксембуршким филхармонијским оркестром под диригентском палицом Густава Химена, Менделсонове Песме без речи са Григовим Лирским комадима (номинованим за Опус Класик награду), и дискове са делима Хајдна, Брамса и Прокофјева, као и концерте Чајковског, Грига, Равела и Гершвина.

 

Кожукин се школовао у Музичкој школи Краљице Софије у Мадриду код Дмитрија Башкирова и Клаудија Мартинеза-Мехнера, а касније је завршио студије на Клавирској академији на језеру Комо, где је добијао савете од Фуа Цонга, Станислава Јуденича, Петера Франкла, Бориса Бермана, Чарлса Розена и Андреаса Штајера, као и код Кирила Герштајна у Штутгарту.