Languages

David Gerije

David Gerije je rođen 1984. godine, a trubu je počeo da svira sa sedam godina. Studirao je na Visokom nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Lionu u klasi Pjera Ditoa. Od oktobra 1998. godine studirao je i baroknu trubu u klasi Žan-Fransoa Madefa.

 

David Gerije je učestovao u brojnim letnjim turnejama sa Omladinskim orkestrom EU pod upravom ser Kolina Dejvisa i Bernarda Hajtinka 1999. godine, i pod upravom Vladimira Aškenazija 2000. godine, kao i na trećem izdanju Muzičke akademije 20. veka sa dirigentima Pjerom Bulezom i Dejvidom Robertsonom u julu 1999. godine. Kao solista, David sarađuje sa orkestrima i svira resitale sa klavirom ili orgulјama, kao i koncerte kamerne muzike. Zabeležio je ogroman uspeh na festivalu Fol Žurne u Nantu, Festivalu u Salon de Provansu sa Polom Mejerom i Emanuelom Pajijem, festivalima u Divonu i Over sir Oazu, kao i sa Nacionalnim orkestrom iz Bordoa pod upravom Hansa Grafa. U januaru 2002. godine je sarađivao sa Nacionalnim orkestrom Kapitola iz Tuluza, kao i u Parizu sa Orkestrom Kolon. Na festivalu u La Rok d’Anteronu je učestvovao 2003. godine, a 2004. je išao na turneju po Japanu i SAD.

 

Gerije je dobitnik brojnih nagrada: 1. nagrade u Marknojkirhenu, u Porčiji, na takmičenjima Filis Džouns i ARD. Bio je finalista na Evrovizijskom takmičenju mladih muzičara, dobitnik je nagrade AFAA na takmičenju MIDEM i osvojio je YCAA u Nјujorku, a zatim i nagradu Victoire de la Musique 2007. za Solistu godine. David Gerije je prvi solo hornista Francuskog nacionalnog orkestra i radi kao profesor horne na Visokom nacionalnom muzičkom konzervatorijumu u Lionu.